dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Borgerting i København præsenterer anbefalinger for trivsel
Borgere i et nedsat Københavnerting har mange forslagt til at gøre hovedstaden til en by med trivsel og rum til alle.
Foto: Thomas Borberg, Ritzau Scanpix

Borgerting i København præsenterer anbefalinger for trivsel

Flere almene boliger, mere bynær natur og lettere adgang til job for udlændinge. Det er blot få af mange konkrete forslag under syv overordnede anbefalinger fra Københavnertinget.
20. SEP 2023 10.06

KØBENHAVN: Et Københavnerting nedsat i foråret 2023 er nu kommert med de første anbefalinger til politikerne med visioner og forslag til et bedre København, oplyser kommunen.

I april blev tinget bedt om svar på hovedspørgsmålet: "Hvordan udvikler vi sammen København med trivsel og rum til alle?" Svaret udmønter sig nu i en rapport i syv overordnerede anbefalinger:

  • Vi ønsker en mere inkluderende, lige og inviterende by
  • Vi skal bekæmpe diskrimination i København
  • Et København, hvor alle har indflydelse på og er medskabere af byen
  • En by, der tager vores trivsel og sundhed alvorligt
  • Den naturnære og grønne foregangsby
  • Bevægelse for alle på tværs af byen
  • Mere og bedre kollektiv, sam- og ikke-motoriseret transport

- Jeg ser frem til at drøfte forslagene og med afsæt i anbefalingerne sparke nye initiativer i gang, der kan gøre vores by mere åben, tilgængelig og velkomme alle slags mennesker for at give mere trivsel og fællesskab i vores by, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Konkrete forslag

Under hver overordnede anbefaling kommer Københavnertinget med konkrete forslag - fx i forhold til den første anbefaling om en mere inkluderende, lige og inviterende by, hvor tinget bl.a. foreslår kommunen at opkøbe grunde til rekreativt brug, prioritere flere almene boliger og at gå efter en boligpolitik, der gør det muligt for alle indkomstgrupper at bo i hovedstaden.

Udover at København skal være en mere inkluderende by, peger tinget også på løsninger til at få bilerne ud af byen og skabe mere biodiversitet. Ligesom flere fællesskaber skal være med til at bekæmpe stress og ensomhed

Beskæftigelses- og intergrationsborgmester Jens Kristian Lütken (V) tager ligesom Københavns øvrige borgmestre positivt imod forslagene fra tinget:

- København skal blive ved med at udvikle sig som moderne storby med plads til alle, der kan og vil bidrage. Hvor vi ikke ser på, hvor andre mennesker kommer fra, men på hvad de kommer med. Jeg synes netop, at pointen ved at bo i en storby er, at vi møder mennesker, der ikke ligner os selv. Københavnertinget er nu kommet med anbefalinger til, hvordan vi i København kan arbejde for mindre diskrimination. De forslag ser jeg frem til, at vi skal behandle politisk, siger han.

Anbefalingerne overdrages nu til de relevante fagudvalg, hvor politikerne behandler dem i løbet af de kommende måneder. Et nyt Københavnerting bliver nedsat i starten af 2024 med et andet overordnet spørgsmål, der skal udarbejdes anbefalinger til. Københavnertinget et et pilotprojekt for at øge borgerindragelsen, og det løber i 2023 og 2024.

Find rapporten med anbefalingerne via Københavnertinget 2023

Københavnertingets sammensætning:

  • 36 medlemmer blev i januar 2023 udvalgt ved stratificeret lodtrækning blandt 1016 københavnere, der havde meldt sig. Pladserne blev fordelt på baggrund af kriterier som alder, køn, uddannelsesniveau, geografisk spredning mv. (repræsentation af Københavns 12 bydele).
  • Derudover var det et kriterie, at en tredjedel af medlemmerne tilhørte en udsat gruppe som fx fysisk handicap, psykisk lidelse, etnisk minoritet eller lignende. Dette kriterie blev prioriteret, da kernespørgsmålet til Københavnertinget omhandlede trivsel og rum til alle.
  • Fem medlemmer faldt fra i forløbet pga. sygdom og blev erstattet at to nye medlemmer. Sammensætningen endte med at variere en smule fra den gennemsnitlige københavner:
    • 6 procent af medlemmerne er 60+. I Københavns Kommune består denne gruppe af 17 procent.
    • 16 procent af medlemmerne har en videregående uddannelse og er mellem 43-59 år. I Københavns Kommune repræsenterer denne gruppe 23 procent.
    • 52 procent af medlemmerne har en erhvervsfaglig uddannelse og er mellem 26-42 år. I København generelt repræsenterer denne gruppe kun 41 procent.

Kilde: Københavns Kommune

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.