Kontanthjælpsmodtagere har generelt meget mindre uddannelse end resten af befolkningen, og hvis de skal have foden inden for på arbejdsmarkedet, kan det være en rigtig god ide at give dem mulighed for at tage en uddannelse.
Sådan lød det fra eksperterne i det såkaldte Carsten Koch-udvalg, der for et år siden kom med 28 anbefalinger til den daværende regering om, hvordan man får mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i job.
Ekspertene ville kaste 460 mio. kr. efter uddannelse af kontanthjælpsmodtagerne hvert år.
Men af de tre anbefalinger, der handlede om uddannelse, er kun én blevet ført ud i livet til 30 mio. kr. om året. Det viser en gennemgang, som Beskæftigelsesministeriet har lavet for Avisen.dk.
KL: Brug for jobrettet uddannelse
Men der er brug for at styrke uddannelsesindsatsen over for kontanthjælpsmodtagerne, mener KL.
- Vi synes, der kunne være god grund til at kigge på de mange forslag, der er i rapporten, som kunne give kontanthjælpsmodtagerne mulighed for en jobrettet uddannelse, siger Ulrik Petersen, chefkonsulent i Center for vækst og beskæftigelse i KL, til Avisen.dk.
To af eksperternes anbefalinger gik på at styrke og målrette voksenlærlinge-ordningen og revalideringen, så flere på kontanthjælp kunne få glæde af de to ordninger. Og det er tiltrængt, oplever kommunerne.
- Reglerne for revalidering har været overmodne i meget lang tid, så vi ser meget gerne, at man laver et regelsæt, der er til at have med at gøre. Når det er så bøvlet, er det jo nærliggende at forsøge sig med andre tilbud i stedet, siger Ulrik Petersen til Avisen.dk.
Er ikke skuffet
Det ene initiativ, som regeringen har sat i søen, handler om brobygning, hvor udsatte unge får mulighed for at snuse til forskellige typer erhvervsuddannelser.
Et af de andre hovedbudskaber fra udvalget er dog så småt sivet ind ude i kommunerne. Nemlig at flere på kontanthjælp skal i virksomhedspraktik. Her er der sket en stigning.
Derfor er ekspertudvalgets formand, den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Koch, da heller ikke en skuffet mand.
- Det er rigtigt nok, at der ikke kom noget lovgivning ud af det, og det hang jo sammen med, at vi lige pludselig skiftede regering. Men i forhold til at virksomhedsrette indsatsen er der sket rigtig meget inden for det eksisterende regelsæt, siger han til Avisen.dk.
I en mail til Avisen.dk lyder det fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), at han er enig i meget af den linje, som ligger i anbefalingerne fra Koch-udvalget - og særligt det markante fokus på at styrke den virksomhedsrettede indsats for borgere i udkanten af arbejdsmarkedet.
dc
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.