dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Cepos analyse: Kommunerne kan frigøre milliarder i ældreplejen uden forringelser
De mindst effektive kommuner indenfor ældrepleje bør lære af de mest effektive, mener Cepos.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Cepos analyse: Kommunerne kan frigøre milliarder i ældreplejen uden forringelser

Ifølge en ny analyse fra tænketaken Cepos kan kommunerne samlet set frigøre mellem 5,1 og 7,1 mia. kr. i ældreplejen årligt uden at forringe serviceniveauet, hvis alle kommuner kom på niveau med de mest effektive sammenlignelige kommuner

Kommunerne trænges penge, men ifølge en ny analyse fra tænketanken Cepos er der et stort potentiale at hente for flere kommuner i ældreplejen, hvis de begynder at drive plejen leje så effektivt, som de bedste kommuner. Det oplyser Cepos i en pressemeddelelse.

- Vi bør i langt højere grad se på, hvordan vi bruger pengene mere effektivt på ældreområdet. Det er meget vigtigere end de relativt små beløb, der løbende bliver tilført af landspolitikerne ved finanslovsforhandlinger mv. Analysen viser, at der er et stort effektiviseringspotentiale i den kommunale ældrepleje. Penge, som kan frigøres og bruges på andre områder som f.eks. folkeskolen eller børnehaver, eller som kan bruges til bedre ældrepleje, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i Cepos. 

På landsplan kan kommunerne ifølge et forsigtigt skøn samlet set frigøre mellem 5,1 og 7,1 mia. kr. i ældreplejen årligt uden at forringe serviceniveauet, hvis alle kommuner kom på niveau med de mest effektive sammenlignelige kommuner. Det svarer til 10-14 pct. af kommunernes samlede udgifter til ældrepleje.

- Hvis kommunerne blev mere effektive, kunne de eksempelvis forhindre omkring 22.000 indlæggelser af borgere over 67 år på sygehus på grund af f.eks. et slagtilfælde, væskemangel eller forstoppelse. Det gennemsnitlige antal forebyggelige indlæggelser kunne reduceres fra 61 til 42 per 1.000 borgere over 67 år, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i Cepos.

Velstillede kommuner får mindre for pengene

Analysen peger bl.a. på, at en stribe velstående kommuner i hovedstadsområdet ikke får nær så meget ud af pengene til ældrepleje som en række mindre formuende, men i øvrigt sammenlignelige kommuner på f.eks. Fyn.

Rudersdal Kommune kunne f.eks. frigøre 157 mio. kr. årligt, hvis man fulgte Nyborgs, Nordfyns og Svendborgs måde at drive ældreområdet på. Et forbedringspotentiale på 24 pct.

I København kunne man frigøre ca. 1,4 mia. kr. årligt svarende til 33 pct. af udgifterne til ældreområdet uden at forringe serviceniveauet, hvis man gjorde som Svendborg eller Vejle.

Analysen angiver ikke præcis, hvordan de enkelte kommuner skal komme på niveau med de mest effektive. 

- Det vil variere fra kommune til kommune, hvad der skal laves om. Fastlæggelsen af de konkrete tiltag kan kun ske ved, at kommunerne med et forbedringspotentiale besøger og henter inspiration fra de meste effektive sammenlignelige kommuner, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i Cepos og fortsætter:

- Vores analyse udpeger de effektive kommuner, som man kan tage ved lære af.  

De mest effektive kommuner, som de øvrige kommuner hyppigst kan søge inspiration fra, er Svendborg, Nordfyn, Nyborg, Assens og Lejre. Kommunerne med det største forbedringspotentiale i forhold til at frigøre ressourcer til mere velfærd er København, Lyngby-Taarbæk, Herlev, Rudersdal og Helsingør

Hele Cepos' rapport kan læses her

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.