Når sagsbehandlere i landets kommuner vurderer, om tidligere anbragte unge har behov for og kan profitere af efterværn, anlægges der i kommunerne forskellige perspektiver. Det er simpelthen forskellige kriterier, der bruges, alt efter hvilken kommune den unge hører hjemme hos.
Det viser en ny rapport, som Deloitte har lavet for Socialstyrelsen om kommunernes efterværnstilbud.
I nogle kommuner er vurderingen baseret på, at de unge skal komme i uddannelse og beskæftigelse og blive fri af det kommunale system. I andre lægges der også vægt på sociale kompetencer og netværk.
En del af den undersøgelse, der ligger til grund for rapporten, er en række caseinterviews med relevante medarbejdere og en stor spørgeskemaundersøgelse blandt de tidligere anbragte.
De unge fortæller i undersøgelsen, at de først og fremmest oplever, at de har brug for hjælp til at klare personlige udfordringer og til at håndtere deres økonomi. Og en meget stor del af de unge peger også på et behov for hjælp til at starte eller blive fastholdt i en uddannelse.
På besøg i ni kommuner
Undersøgelsen består blandt andet af analyser af registerdata og statistik fra Danmarks Statistik og Arbejdsmarkedsstyrelsen. Derudover har Deloitte været på besøg i ni casekommuner for at interviewe medarbejdere og ledere i de relevante dele af forvaltningen, hvor de forud for besøget har analyseret de ni casekommuners strategier angående efterværn
I undersøgelsen har Deloitte foretaget en gennemgang af sagsakterne i 245 efterværnssager, og de har sendt et spørgeskema ud til de relevante chefer i alle landets 98 kommuner. Heraf har 70 svaret.
Sidst men ikke mindst har Deloitte gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.200 tilfældigt udvalgte unge, der har været i målgruppen for efterværn i perioden 2011-2014. 600 af de unge modtog rent faktisk efterværn.
Læs hele rapporten her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.