dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Krænket i jobcenter - først fik ansatte skældud, så skulle de finde påskeæg

Der hersker en rå kultur på jobcentret i Syddjurs Kommune, mener flere ansatte.

SYDDJURS: Bagtalelse, nedladende tale, sårende bemærkninger og en oplevelse af, at ledelsen ignorerer ansatte. Det ser skidt ud med arbejdsmiljøet på jobcentret i Syddjurs Kommune. Det skriver TV2 Østjylland på baggrund af aktindsigt i dokumenter fra Arbejdstilsynet.

- Der er ingen tvivl om, at det psykiske arbejdsmiljø er alvorligt udfordret, og det ser vi på med stor alvor, siger direktør for Job og Velfærd i Syddjurs Kommune, Katrine Axél, til TV2 Østjylland.

Den aktuelle situation har ført til, at Syddjurs Kommune har fået et påbud fra Arbejdstilsynet om, at arbejdsmiljøet skal undersøges af en ekstern aktør.

Katrine Axél oplyser, at hun og ledelsen på jobcentret får kendskab til problemerne og dybden i disse tilbage i maj. Og hun garanterer, at der vil blive handlet.

- Det skal være trygt at gå på arbejde, og det arbejder vi rigtig hårdt på, at det bliver, siger hun.

Ikke på bølgelængde

Over for Arbejdstilsynet har ansatte forklaret, at der hersker en overvågningskultur, at de må stå model til ignorering, sårende bemærkninger og nedladende tale. Og at der forekommer grænseoverskridelse bagtalelse.

Det beskrives også, hvordan der uddeles voksen-skældud, og hvordan der hersker en hård omgangstone. Og så har Arbejdstilsynet fået oplyst, at flere ansatte grundet krænkende handlinger oplever stress-symptomer.

- Jeg vil gerne slå helt fast, at en leder ikke må bagtale medarbejdere. Jeg har tillid til, at de handlinger, som vi allerede har planlagt og iværksat, så skal vi nok få det her bragt på ret køl, siger Katrine Axél.

De ansatte tegner også et portræt af en ledelse, der ikke er på bølgelængde med medarbejderne. For eksempel på teammøder, hvor det forekommer, at stemningen har det med at skifte fra, at de ansatte først får skældud og bagefter skal deltage i lege, finde påskeæg eller spise 'fredspiber' af lakrids.

Sparring

I dokumentet fra Arbejdstilsynet fremgår det også, at ledelsen i jobcentret anerkender medarbejdernes oplevelser, men at den ikke kan genkende, at der for eksempel har fundet krænkende handlinger sted.

Syddjurs Kommune har - udover den eksterne undersøgelse - iværksat en række tiltag.

- Der bliver også arrangeret mulighed for individuelle trivselssamtaler. Og så bliver der startet en ledelsessparring i samarbejde med HR, nævner Katrine Axél som nogle af de ting, der er sat i gang.

Påbuddet fra Arbejdstilsynet skal imødekommes senest den 15. oktober 2023.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.