Elevtallet faldt og derfor måtte en skole i vinteren 2016-2017 sande, at det var tid til at afskedige en række lærere. Men af de otte lærere, som skolen havde påtænkt at afskedige, blev fem af dem fyret, og ingen af dem var yngre end 50 år gammel.
Det fik en af de afskedigede til at klage til Ligebehandlingsnævnet, der slår fast, at eftersom det ikke kan bevises, at afskedigelserne ikke har noget med alder at gøre, må kommunen betale ni måneders løn i erstatning for forskelsbehandling. I alt 390.000 kr.
Den pågældende lærer var født i 1956 og havde stilling af overlærer. Hun kunne konstatere, at alle otte, som var påtænkt til afskedigelse alle var en del af enten den ældste eller den næstældste gruppe af lærere på skolen. Ingen medarbejdere fra aldersgruppen 40-49 år, der var størst både samlet set og i klagers afdeling, eller nogen af de øvrige yngre lærere blev udvalgt til afskedigelse.
Skolen, som læreren arbejdede på, består ud over almindelig folkeskole også af en række specialklasser samt et sprogcenter og nogle modtageklasser. Læreren havde timer i sprogcentret, ligesom både de resterende syv lærere, der var udtaget til afskedigelse. Ud over de otte udtagede arbejdede yderligere ti lærere i sprogcentret - altså 18 lærere i alt.
De 18 lærere i sprogcentret blev i forbindelse med, at skolen besluttede at nedskære, vurderet på baggrund af seks parametre:
Opgaver, der falder bort, faglige kompetencer i forhold til den fremtidige opgaveløsning, fleksibilitet og villighed til forandring, samarbejde og relationer, initiativ og produktivitet samt stabilitet.
De 18 lærere fik for hvert parameter en karakter fra 1-3.
Læreren, som har klaget til Ligebehandlingsnævnet scorede samlet 14 point. De øvrige 17 medarbejderes samlede score fordelte sig således (antal medarbejdere i parentes):
- 11 point (1)
- 13 point (1)
- 14 point (2)
- 17 point (2)
- 18 point (11)
De fem medarbejdere, der havde scoret mellem 11 og 14 point, er alle markeret med rødt. En af de to medarbejdere, der havde scoret 17 point, er også markeret med rødt. De medarbejdere, der er markeret med rødt, stemmer overens med de syv medarbejdere fra sprogcenteret, der blev påtænkt afskediget.
Af de dokumenter, som kommunen har indsendt til Ligebehandlingsnævnet fremgår det, at det var ledelsens vurdering, at læreren ikke besad særlige, uundværlige kompetencer, at hun var mindre omstillingsparat og samarbejdsvillig, og at hun derfor var en af de lærere, som skolen bedst kunne undvære. På intet tidspunkt fremgik det til gengæld, at hendes alder har været med til at påvirke, at det var hende, der blev afskediget.
Ligebehandlingsnævnet har behandlet sagen og har konstateret, at fyringen var i strid med forskelsbehandlingsloven. Her lægger man blandt andet til grund, at skolen på afskedigelsestidspunktet havde 60 lærere ansat. Heraf var seks mellem 18 og 29 år, ti mellem 30 og 39 år, 18 mellem 40 og 49 år, 13 mellem 50 og 59 år og 13 mellem 60 og 70 år.
Den største gruppe var således aldersgruppen 40-49 år, mens aldersgrupperne 50-59 år og 60-70 år var de næststørste. De otte lærere, der i januar 2017 fik meddelelse om, at de var påtænkt afskediget, og de fem lærere, der blev afskediget i februar 2017, tilhørte alle den ældste eller næstældste aldersgruppe.
Nævnet vurderer på den baggrund, at der er påvist sådanne faktiske omstændigheder, at der er skabt en formodning for forskelsbehandling på grund af alder. Og fordi læreren, som er klager, har kunnet bevise, at der er grund til formodning, er det skolens og dermed kommunens opgave at bevise, at det ikke er tilfældet. Og det har skolen altså ikke i tilstrækkelig grad været i stand til. Læreren har derfor fået medhold og godtgørelse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.