dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Odsherred belønner forslag til at afskaffe bureaukrati
Medarbejdere fra en afdeling og fra to institutioner i Odsherred er blevet præmieret for deres forslag om at afskaffe bureaukrati.
Foto: Odsherred Kommune

Odsherred belønner forslag til at afskaffe bureaukrati

"Det undrer os at ...." lød starten af en sætning, som medarbejdere i Odsherred har gjort færdig i en kampagne om afskaffelse af bureaukrati. 75 konkrete forslag blev resultatet, og tre er nu præmieret.

ODSHERRED: En kampagne om afskaffelse af kommunalt bureakrati med overskriften "Slip fri" har i Odsherred Kommune trukket 75 forslag fra medarbejderne med sig, og tre af dem er nu præmieret med pengepræmier til afdelingerne på henholdsvis 5.000 kr. og to gange 2.500, oplyser kommunen.

- Vi kaldte kampagnen ’Slip fri’, da den netop handler om, at man som medarbejder skal sættes fri til at løse opgaven på den bedst mulige måde – til gavn for både borgerne og arbejdsglæden. Vi havde også brug for, at medarbejderne turde tænke frit, modigt og kreativt. Vi ville gerne understøtte en kultur, hvor det er tilladt og værdsættes, at man undrer sig over den måde, som arbejdet bliver udført på. Det synes jeg i den grad er lykkedes med kampagnen, siger formand for Trivsels-, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Julie Jacobsen (DF).

Det fremgår af referatet fra mødet i Trivsels-, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget allerede den 13. juni, at otte af de 75 forslag faldt inden for de afstukne rammer af en intern konkurrence, og at udvalget mente, at tre skulle præmieres ved en overrækkelse i forbindelse med udvalgets møde tirsdag denne uge. De fleste af de 75 forslag er blevet kvalificeret og behandlet i MED-systemet i de respektive afdelinger og områder, ligesom administrationen også har vurderet dem.

Tre gode forslag

Afdeling for Myndighed, Handiap og Psykiatri havde undret sig over, at kommunen ikke fjernede de kvalitetsstandarder inden for socialområdet, hvor der ikke er lovkrav om, at de skal være der. "Det skaber kun forvirring og unødig bureaukrati, at de eksisterer, både for borgere og medarbejdere". Forslaget om afvikling af kvalitetsstandarderne gav 5.000 kr. til afdelingen.

Dagtilbuddet Rakettens forslag om lettere sagsgange i forbindelse med tværs-møder, så indstillinger til tale-høre-konsulent kan behandles hurtigere i akutte sager, blev præmieret med 2.500 kr.  Det samme beløb fik Børnehuset Fårevejle for forslag om lettere sagsgang og afvikling af tværs-møder.

Udvalgsformand Julie Jacobsen ser frem til, at forslagene nu udmøntes i praksis.

- Desuden er vi i udvalget optaget af, at den gode kultur med undren og konstant lyst til at forenkle og forbedre bliver ført videre. Afbureaukratisering er en konstant opgave, heldigvis er der også kommet fokus på det fra centralt hold, og vi ønsker, at det er noget, vi som kommune skal arbejde vedvarende med, siger hun.

Beslutningen om at sætte gang i kampagnen blev truffet i byrådet allerede i oktober sidste år med en beslutning om den samlede præmiesum på 10.000 kr. Formålet med processen blev defineret af Trivsels-, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, og det fremgår af udvalgsmødet i juni i år, at det bl.a. er at:

  • øge tiden brugt direkte hos borgerne
  • skabe arbejdsglæde og engagement hos medarbejderne
  • sætte fokus på og blive bevidst om regler og procedurer
  • sætte fokus på velgennemtænkte arbejdsgange
  • lære på tværs af organisationen
  • understøtte kultur, hvor det er tilladt at undre sig om måden, arbejdet udføres på.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.