dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Ombudsmand ind i sag om folk på kontanthjælp der straffes for grænsehandel

Ministerium skal undersøge, om det er i strid med EU-lovgivning at sanktionere ledige for handel i Tyskland.
3. DEC 2022 14.16

AABENRAA: Ombudsmanden går ifølge DR ind i en sag om ledige, der bliver trukket i kontanthjælp for at have købt ind i Tyskland. Ifølge DR har blandt andet Aabenraa Kommune trukket en kontanthjælpsmodtager for at handle i Tyskland. Det gør kommunen med henvisning til en afgørelse fra Ankestyrelsen.

Ombudsmanden vil nu have Beskæftigelsesministeriet til at afklare, om den afgørelse er i strid med EU-lovgivning.

Tre professorer har over for DR vurderet, at det er i strid med blandt andet retten til fri bevægelighed mellem EU-landene, når kommunerne straffer de ledige for at handle i Tyskland.

Det er et stykke i det, der hedder Aktivloven, som ifølge professorer er på kant med de rettigheder, som EU-lovgivningen giver til borgerne i medlemslandene. I Aktivloven står blandt andet, hvad ledige ikke må gøre, hvis ikke de vil trækkes i kontanthjælp.

Det omfatter blandt andet, at de kun kortvarigt må befinde sig i udlandet.  

En tur om måneden - måske

Leder af ydelseskontoret i Aabenraa Jette Nissen fortalte i oktober til DK Nyt, at det i en præcisering af Aktivloven fra januar 2020 blev fremhævet, at grænsen for "at tage ophold i udlandet" nu skulle forstås som et besøg én dag om måneden. En enkelt tur i supermarkederne syd for grænsen om måneden må borgeren tage - hvis ellers sagsbehandleren har givet lov. 

En borger i Aabenraa, der havde været i Tyskland og handle seks gange indenfor de seneste tre måneder, stod til at miste en tredjedel af sin kontanthjælp i 20 uger. Hans grænsehandel havde ydelseskontoret fundet frem til ved en gennemgang af hans kontoudtog.

Også DR har spurgt Beskæftigelsesministeriet, om den lovgivning overholder EU-traktater og lovgivning. Ministeriet har svaret, at det er ved at "udbore sagen og eventuelle problematikker."

Fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har ikke ville stille op til interview med DR.

/ritzau / ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.