DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Regeringen åbner for at kommuner kan coronaprioritere

Som i foråret får kommunerne nu lov til i nødstilfælde at fravige en række krav, hvis corona byder det.

Regeringen giver kommunerne lov til at slække på krav på ældre-, social- og sundhedsområdet, hvis coronapres kræver det. Det sker med en nødbekendtgørelse, der kommer inden for kort tid, oplyser Sundhedsministeriet.

Kommunerne får lov til at fravige kravene fra den 24. december til den 1. marts.

Bekendtgørelserne "giver kommunerne mulighed for at fravige visse regler om rettigheder, hvis en række betingelser er opfyldt, for at kunne prioritere pleje- og personalekapacitet i forbindelse med håndtering af covid-19", skriver Sundhedsministeriet.

Den nye bekendtgørelse vil eksempelvis tillade kommunerne at flytte personale til der, hvor der er størst behov, sætte forebyggende behandlinger på pause eller skære ned på rengøring i en periode.

Ministeriet understreger, at kommunerne kun kan fravige eller se bort fra kravene, hvis kræfterne bliver brugt på "livsnødvendige, kritiske og akutte støttebehov", kommunerne løbende vurderer beslutningen og foretager en "konkret og individuel" vurdering.

Det har været et ønske fra KL, at kommunerne fik muligheden for at tage hurtige forholdsreglerne, hvis antallet af smittede med covid-19 truer med at få systemet til at kollapse.

- Vi ved endnu ikke, om nødbekendtgørelserne skal i brug alle steder og på alle områder, men nu har vi dem, hvis presset vokser yderligere, skriver KL-formand Jacob Bundsgaard (S) i en kommentar.

Kommunerne havde håbet, at der også ville blive lavet en lignende ordning inden for dagtilbud, men det er ikke sket.

Ritzau

OPDATERET kl. 12.55 med supplerende detaljer (de sidste tre afsnit).