dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Regioner og kommuner enige med regeringen om modkrav til lønpulje
Heino Knudsen, Danske Regioner, Michael Ziegler, KL, og FH-formand Morten Skov Christiansen vil i denne uge indlede trepartsforhandlinger om regeringens ekstra lønpulje
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Regioner og kommuner enige med regeringen om modkrav til lønpulje

Det bliver også nødvendigt at nogle faggrupper holder igen med lønstigning, så der er mere til at løse rekrutteringsproblemer, siger KL og Danske Regioner
25. SEP 2023 6.03

Kommunernes Landsforening og Danske Regioner er helt på linje med regeringen, når det kommer til, at den ekstra lønpulje på tre milliarder kroner ikke er gratis for lønmodtagerne. Det siger de til Dagbladet Information.

Det har ellers skabt protester fra flere sider i fagbevægelsen, at SVM-regeringen i regeringsgrundlaget nævner en række mulige modkrav til de ekstra lønmidler, som skal fordeles ved de kommende trepartsforhandlinger om offentligt ansattes løn og arbejdsvilkår. Forhandlingerne ventes at gå i gang denne uge.

Men ifølge kommunerne og regionerne er det legitimt på forhånd at bede om noget igen. Regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), som er topforhandler for regionerne, fremhæver, at der med de ekstra penge er brug for at blive løst "nogle af de grundlæggende udfordringer, vi har i den offentlige sektor".

- Og det er vigtigt at få med ind i forhandlingerne, siger han til Information og nævner blandt andet, at man bør se på, hvordan flere ansatte kommer op på fuldtid, ligesom man bør kigge på tværs af faggrupper, når opgaver skal løses. Det er naturligt, når der er tale om tre milliarder kroner, siger han til mediet.

Michael Ziegler, som er formand for Kommunernes Landsforenings (KL) løn- og personaleudvalg, fremhæver, at lønpuljen "ikke bare kan være et gavebord".

- Når der kommer ekstra penge, er det ikke så mærkeligt, at der skal gives noget den anden vej, siger han.

Midler skal bruges til det mest udfordrede

I SVM-regeringens regeringsgrundlag nævnes mulige indrømmelser som øget fleksibilitet og færre muligheder for deltid.
Det er imidlertid krav, som de offentlige fagforbund tidligere har kæmpet imod. FH-formand Morten Skov Christiansen har understreget over for Information, at den ekstra lønpulje fra regeringen bør være en "engangsforestilling" for at værne om den danske model.

Det er både Danske Regioner og Kommunernes Landsforening enige med FH-formanden i. Michael Ziegler understreger, at han sagtens tror, at lønnen kan udvikle sig inden for det etablerede aftalesystem. Men det kræver, at parterne tager ansvar og ikke "forfalder til den nemme løsning, som er, at alle skal have det samme ved alle overenskomstforhandlinger", siger han. Det er Danske Regioners Heino Knudsen enig i.

- Det er klart, at vi er fokuseret på at prioritere midler derhen, hvor vi er mest udfordret. Og hvis vi skal kunne det, så vil det kræve, at der er nogen, der i en periode eller ved en enkelt forhandling holder lidt igen på lønstigningen, så andre kan få mere, siger han.

apo

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.