
"Rigsrevisionen vurderer, at Ankestyrelsens tilsyn med kommuner og regioner på socialområdet ikke er tilfredsstillende."
Sådan lyder det mandag i en beretning fra Rigsrevisionen, som fortsætter:
"Ankestyrelsens tilsyn er præget af lange sagsbehandlingstider. Samtidig arbejder tilsynet ikke systematisk med at indhente dokumentation og følge op på sager. Konsekvensen er, at kommuner og regioner kan have en ulovlig praksis i længere tid, hvilket svækker borgernes retssikkerhed."
Det er de politisk valgte statsrevisorer, som tilbage i august bad Rigsrevisionen sætte gang i undersøgelsen.
Det skete efter anmodning fra Folketingets socialudvalg, efter at der gentagne gange er påvist lovbrud i kommunernes sagsbehandling. Blandt andet viser Børnesagsbarometret, at lovkrav ikke bliver overholdt i en række sager om udsatte børn og unge.
Vejledning, ingen sanktioner
Statsrevisorerne konstaterer på baggrund af undersøgelsen, at Ankestyrelsen kun kommer med vejledende udtalelser, når kommuner eller regioner administrerer ulovligt, men at Ankestyrelsen ikke bruger sanktioner som fx tvangsbøder.
Som regel skyldes lovbruddene nemlig dårlig kvalitet i sagsbehandlingen og ikke bevidste beslutninger fra lokalpolitikernes side. Derfor gør lovgivningen det vanskeligt at anvende sanktioner i sager på socialområdet.
Samtidig hæfter statsrevisorerne sig blandt andet ved, at tilsynet primært baserer sig på redegørelser fra kommuner og regioner.
Derfor ser tilsynet deres version af sagen og får sjældent dokumentation for, at der rettes op på et ulovligt forhold. Dermed er tilsynet afhængig af, at borgere eller andre gør opmærksom på fejl.
Statsrevisorerne bemærker også, at 67 pct. af sagerne er blevet afvist i årene 2018-2024, og at den forventede sagsbehandlingstid på otte måneder ikke er indfriet i hver tredje sag i 2023 og i hver fjerde sag i 2024. I stedet var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid omkring et år. Ankestyrelsen overtog tilsynet fra Statsforvaltningen i 2017.
Statsrevisorerne erklærer sig enige i Rigsrevisionens anbefalinger om, at Ankestyrelsens tilsyn bør overveje at indhente dokumentation og følge mere systematisk op på afsluttede sager, og at der fastsættes egentlige målsætninger for sagsbehandlingstiden.
I et folketingssvar sidste år fremgik det, at Ankestyrelsen i 2023 "omgjorde 3.045 sager i 2023 efter Servicelovens bestemmelser, som indgår i Social- og Boligministeriets danmarkskort over omgørelsesprocenter på socialområdet. Dette svarer til, at styrelsen har brugt 20 årsværk på at sagsbehandle sager, hvor der blev truffet afgørelse om enten hjemvisning eller ændring (omgørelse).”
Beretningen kan læses her.
ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.