dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Socialministeriet kræver endnu en redegørelse af Nyborg

Det er anden gang på under en måned, at Nyborg Kommune skal svare for de kritisable forhold på det specaliserede socialområde, som BDO-rapporten beskrev i december.

NYBORG: Hvor længe har politikerne kendt til problemerne og hvordan har problemerne kunne udvikle sig så meget? Sådan lyder hovedspørgsmålene fra Socialministeriet, som kræver endnu en redegørelse af Nyborg Kommune.

- Det ville vi da helst være fri for, for så ville det betyde, at vi havde løst vores opgave godt. Men det er selvfølgelig ministeriets ret at bede om en opfølgning, siger borgmester Kenneth Muhs (V) til DR.

Møgsagen i Nyborg startede da revisionvirksomheden BDOs rapport blev offentliggjort den 5. december. Rapporten beskriver en række bekymringer og ulovlige forhold på kommunens specialiserede socialområde. Sidenhen har flere medier afsløret gentagne gange, at Kenneth Muhs og politikerne i byrådet har kendt til de ulovlige forhold i flere år.

Det beskriver BDO-rapporten

Få dage efter BDO-rapporten blev offentliggjort den 5. december blev flere medarbejdere på Nyborg Kommunes specialiserede socialområde hjemsendt. Rapporten beskriver en kultur, hvor revisionsvirksomheden BDO bl.a. frygter at der er foregået forråelse blandt en gruppe medarbejdere.

Rapporten beskriver en række alvorlige bekymringer. Mangelfuld og langsommelig sagsbehandling, manglende opfølgning på sager og handling på underretninger, forråelsesadfærd og utilstrækkelig ledelse er blandt konklusionerne. De ulovlige forhold er foregået i en årrække.

Kilde: BDO, DK Nyt

Skeletterne er så at sige væltet ud af skabet, og som konsekvens har kommunen droppet dens såkaldte Nyborgmodel og er igang med at udvikle en ny handleplan på området. Dertil er Nyborg blevet inviteret til at deltage i et taskforce-forløb med Social- og Ankestyrelsen.

Da der tirsdag var byrådsmøde var en forældregruppe, som alle har kæmpet med kommunens sagsbehandling på socialområdet, mødt op. Her undskyldte borgmesteren endnu engang sagen. Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Men vi må også være ærlige og sige, at det kommer til at tage tid. Det er ikke noget, der kan klares på et par måneder, tilføjede borgmesteren og henviste til, at administrationen er i fuld gang med at strikke en handleplan sammen, sagde Kenneth Muhs.

For cirka tre uger siden bad Socialministeret om den første redegørelse. Her skulle kommunen svare på forløbet i en konkret sag, hvor en kvinde i otte år har kæmpet for at få støtte til hjemmetræning af sin 10 år gamle handicappede søn. 

Så længe har politikerne kendt til problemerne
  • 2016: Politikere i Nyborg har haft kendskab til lovbrud i kommunens sagsbehandling på socialområdet siden 5. december. Det fremgår af et notat fra kommunens embedsværk, som bl.a. er blevet læst af Social- og Familieudvalget.
  • 2016: Få uger senere, den 20. december, bliver borgmester Kenneth Muhs (V) orienteret om lovbruddene og de problematiske forhold. Det fremgår i en rapport af Social- og Ankestyrelsens taskforce.
  • 2019: Ifølge TV 2 Fyn gør Socialstyrelsen kommunen opmærksom på problemerne igen.
  • 2021: Kommunens borgerrådgiver Bjørn Brøndum Pedersen gør politikerne opmærksomme på de ulovlige forhold. Han nævner flere bekymringer i sin årsberetning.
  • 2022: Borgerrådgiveren nævner bekymringerne igen i sin årsberetning for 2022.
  • 2022: Kommunen får udarbejdet en rapport af Komponent. Rapporten ligger færdig i november 2022 og den fremlægger flere af de samme kritikpunkter som BDO-rapporten. Under et møde i social- og handicapudvalget samme måned, bliver udvalgspolitikerne bl.a. præsenteret for konklusioner i rapporten.
  • 2023: Borgerrådgiveren fortsætter med at gøre politikerne opmærksomme på problemerne. Det sker i de to nævnte rapporter fra maj og november måned i år, som DR nu er kommet i besiddelse af.
  • 2019 - nu: Derudover har borgmester Kenneth Muhs fået 54 klager over 27 forskellige socialsager fra borgere de sidste fire år. 

Kilder: DK Nyt, TV2 Fyn, Fyens Stiftstidende, DR

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.