Da Børnerådet i maj offentliggjorde sin rapport om magtanvendelser på børne- og ungehjem, vakte det opsigt, at kun 36 procent af de over 5.000 årlige magtanvendelser i 2023 indeholdt barnets redegørelse.
Hos bosteder, som Socialtilsyn Nord fører tilsyn med, var tallet kun seks pct. – det laveste blandt alle tilsyn. Til sammenligning havde bosteder under Socialtilsyn Syd barnets udlægning med i 64 pct. af tilfældene.
DK Nyt har foreholdt Socialtilsyn Nord resultaterne fra Børnerådets undersøgelse.
"Først og fremmest så giver Børnerådets nylige rapport anledning til en øget opmærksomhed hos os i Socialtilsyn Nord på tilbuddenes pædagogiske praksis generelt, herunder hvordan tilbuddene drager løbende læring af magtanvendelser, og ikke mindst hvordan de sikrer barnets perspektiv," skriver Line Hessellund, tilsynschef hos Socialtilsyn Nord i et skriftligt svar.
Tilsynet kan dog ikke umiddelbart levere en forklaring på det lave antal børneperspektiver i deres indberetninger:
"Det skyldes ikke uvilje, men det er en konsekvens af, at den årsagsforklaring, du efterspørger, kræver et større undersøgelsesarbejde [...] og vi har desværre ikke ressourcer, vi aktuelt kan afse til dét formål."
Det er lovpligtigt, at den unge bliver spurgt, om at kunne give deres egen version i indberetningen, men det er ikke et krav, at den unge skal indgive sin beretning.
Ikke desto mindre er det vigtigt, at de unge får mulighed for at give deres udlægning, hvis de skulle ønske det, mener Børnerådet.
Må ikke føre tilsyn med kvalitet af indberetninger
Ifølge Socialtilsyn Nord hænger prioriteringen blandt andet sammen med et skriv fra Social- og Boligministeriet den 1. juli 2024. Her præciseres det, at socialtilsynene ikke har vejledningspligt i forhold til magtanvendelsesindberetninger og alene skal forholde sig til, om de giver anledning til tilsynsmæssige overvejelser.
"Det betyder i praksis, at vi ikke fører tilsyn med kvaliteten af indberetninger, herunder om børns udlægning er medtaget, og dermed kan vi heller ikke sanktionere i relation til det," lyder det.
Dog understreger tilsynet, at barnets perspektiv indgår som en indikator i vurderingen af et tilbuds generelle kvalitet.
"Vi vil derfor gå i dialog med tilbuddet om dets generelle pædagogiske praksis, [...] hvis indberetningerne generelt mangler børns udlægning."
Småt datagrundlag og komplekse forhold
Socialtilsyn Nord fremhæver, at der kun ligger 175 børne- og ungetilbud i Region Nordjylland – færre end i de øvrige regioner. Heraf er det kun 42 tilbud, som udelukkende eller overvejende har børne- og ungepladser.
Dertil kommer, at enkelte institutioner med mange magtanvendelser kan præge statistikken markant:
Eksempelvis udgør magtregistreringerne for to konkrete børnetilbud under Socialtilsyn Nord aktuelt 32,98 pct. af alle magtindberetninger, som Socialtilsyn Nord modtager på børneområdet, fortæller socialtilsynet.
Ifølge Socialtilsyn Nord har børnene i disse to tilbud ofte så omfattende funktionsnedsættelser, at de ikke er i stand til at give en redegørelse. Om det kan være en del af forklaringen på det lave antal børneperspektiver, er dog ikke undersøgt nærmere.
"Det er dermed uvist, men det er et eksempel på forhold, der ville kunne forklare forskellen tilsynene imellem."
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.