dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Sosu-assistentelev var glad for at blive stoppet i databedrageri
En 36-årig kvinde erkender at have databedraget seks ældre for en sum af omkring 200.000 kroner.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sosu-assistentelev var glad for at blive stoppet i databedrageri

Eleven idømmes otte måneders fængsel for omtrent 150 forhold og frakendes retten til at arbejde som sosu-hjælper eller anden stilling med plejefunktioner i fem år.

KØBENHAVN:  En 36-årig social- og sundhedsassistentelev idømmes otte måneders fængsel for omtrent 150 tilfælde af databedrageri af ældre plejecenterbeboere. Dommen er faldet i Københavns Byret fredag.

Retsformand Andreas Emdal har lagt vægt på det store antal indkøb og forholdenes grovhed.

- Det er mange aktive handlinger, der er foretaget. Og det er ikke bare misbrug af den tillid, man har fået af sin arbejdsgiver, men misbrug af tillid fra svage borgere, der har været fuldstændig afhængige af hjælpen, siger han.

Hun frakendes retten til at arbejde som sosu-hjælper eller anden stilling med plejefunktioner i fem år.

Tilståelsessag

Kvinden erkendte langt størstedelen af forholdene, og derfor blev sagen behandlet som en tilståelsessag. Anklageren valgte kun at rejse tiltale for de forhold, som kvinden erkendte.

Databedrageriet foregik over en periode på et år mellem 2020 og 2021, mens hun var ansat på et plejecenter på Sjælland.

Det startede med, at hun fandt en beboers telefon på et bord. I telefonen var beboerens kreditkortoplysninger, som hun udnyttede til at hæve penge til sig selv og foretage køb på nettet.

Det førte til, at hun gjorde det samme ved i alt seks beboere. I alt har hun hævet penge eller foretaget køb på nettet med beboernes kreditkort eller kreditoplysninger omkring 150 gange.

Glad for, det stoppede

Kvinden er berørt i retten, da hun afgiver forklaring.

- Jeg vil kalde det for en slags sygdom. Jeg tænkte: Der er ingen, der opdager det, så jeg gør det bare. Jeg er glad for, at det stoppede, siger hun.

- Men hvad var det, der gjorde, at du brugte de ældres kreditkort?, vil anklageren vide.

- Jeg kan ikke svare på det. Det var bare noget, der sagde klik i hovedet på mig, så jeg gjorde det, svarer kvinden.

Kvindens forsvarer spørger, om hun fortryder det.

- Ja. Jeg er glad for, at der blev sat en stopper for det, jeg var i gang med, siger kvinden.

Skal i fængsel

Forsvareren krævede seks måneders betinget fængsel, men retten har ikke gjort dommen betinget. Dermed skal kvinden ifølge byrettens afgørelse i fængsel.

Anklageren krævede et års fængsel af kvinden samt konfiskation af i omegnen af 200.000 kroner og frakendelse af retten til at arbejde som social- og sundhedshjælper.

Retten har ikke konfiskeret de 200.000 kroner, men ni genstande, herunder elektronik og en række guldsmykker, konfiskeres.

Kvinden har taget betænkningstid med hensyn til anke. Det har hun 14 dage til.

/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.