DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Hurtigere genopretning:
Statsministeren vil regne på stor åbning, finansministeren vil investere i uddannelse

I en mail til partiledere skriver Mette Frederiksen (S) ifølge B.T., at der regnes på stor genåbning af Danmark. Imens vil Wammen investere 6 mia. kr. i uddannelse for at genoprette økonomien.

Forud for forhandlinger på onsdag skriver statsminister Mette Frederiksen (S) ifølge B.T. i en mail til partilederne på Christiansborg, at Statens Serum Institut, SSI, regner på en lang række mulige områder, hvor der kan åbnes mere op end hidtil aftalt. Det sker på grund af et lavere antal smittede og indlagte end frygtet, forklarede statsministeren i en partilederdebat i torsdags.

Nu regner SSI så på effekten på smittetrykket ved de mulige resultater af forhandlingerne i den kommende uge: I mailen, som B.T. har bragt i sin helhed, skriver Mette Frederiksen, at SSI blandt andet skal regne på åbning af kulturtilbud som museer, teatre, zoo og forlystelsesparker. Inden for det offentlige skal der regnes på effekten af åbning af steder, hvor der er store sagspukler. Desuden er højskoler, DR og TV2, indendørs sportshaller og uddannelser nævnt i mailen.

Både diskoteker, spillesteder og effekten af at åbne grænserne enten helt eller delvist til Tyskland glimrer ved sit fravær. Det er ellers et stort ønske fra flere partier og ikke mindst sommerhusudlejerne og turistindustrien. I mailen skriver statsministeren, at regeringen vil melde nærmere ud senest 1. juni som planlagt.

Ingen stor nedlukning til efteråret

Samtidig siger Mette Frederiksen (S) til Politiken, at hun ikke ser for sig, at det bliver nødvendigt med en stor nedlukning af landet igen til efteråret.

- Selvfølgelig er der en risiko. Men med den måde, tingene har udviklet sig på, og med den nuværende viden ser jeg ikke for mig, at vi vil få behov for en lockdown som den, vi lavede 11. marts, siger hun til Politiken.

Hun peger på, at Danmark nu er forberedt og har opbygget en infrastruktur, der gør, at man kan reagere hurtigt på nye smittekæder. Dermed lægger hun sig på linje med faglig direktør ved Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak, der tidligere har sagt, at en såkaldt anden bølge næppe vil udvikle sig i Danmark.

Statsministeren åbner dog for 'en form for geografisk nedlukning' med henvisning til mulige lokale smitteudbrud.

Økonomiske prioriteringer

Imens har finansminister Nicolai Wammen (S) været ude i Jyllands-Posten og foreslå at bruge 6,1 mia. kr. på uddannelse og lærlinge samt på et direkte tilskud til virksomhederne med målet om blandt andet at undgå et tab af praktikpladser. Forslaget udgør ifølge finansministeren et af tre spor, som han ser som de vigtigste frem mod sommerferien:

- Vi ønsker sammen med arbejdsmarkedets parter at sikre de unges uddannelser og at give en vitaminindsprøjtning til dansk erhvervsliv, som har hårdt brug for støtten lige nu, siger finansministeren til Ritzau.

Konkret skal det fungere således, at regeringen vil bruge 6,1 mia. kr. fra en ordning, der kaldes Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag. Pengene i ordningen kommer fra arbejdsgiverne. Brugen af dem skal derfor aftales med fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Milliarderne skal bruges på forskellige tiltag relateret til blandt andet praktikpladser på erhvervsuddannelser og opkvalificering.

- Det her er noget, regeringen vil aftale sammen med arbejdsmarkedets parter, og derfor mødes vi i den kommende uge. Jeg oplever, at arbejdsgiverne og arbejdstagerne er dybt bekymrede for situationen, siger Nicolai Wammen.

Derudover peger han på en snarlig klimapakke og regeringens udspil til renovering af almene boliger for 30 mia. kr. som de resterende 'store forløb' for regeringen i den kommende tid. Flere partier efterlyser dog langt flere initiativer for at imødegå coronapandemiens økonomiske følger.

Nicolai Wammen understreger over for Ritzau, at dette blot er ét tiltag af mange, som vil følge i den kommende tid, hvor også hjælpepakker skal afvikles og genopretningspakker skal udformes. Ifølge en rapport fra Finansministeriet i maj kan det offentlige underskud i Danmark ende på op mod 197 mia. kr. i 2020. Forudsigelserne er dog ifølge ministeriet behæftet med 'væsentlig usikkerhed'.

Ritzau / eo