dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Udvalgsmedlem i Norddjurs ønsker redegørelse om kritiseret bosted

Påbud fra Arbejdstilsynet til bostedet Skovstjernen i Grenaa tyder på mangel på især uddannede socialpædagoger, lyder det fra udvalgsmedlem, der selv har arbejdet på stedet.

NORDDJURS: Medlem af voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune Karoline Bergkvist Søgaard (S) er bekymret for arbejdsmiljøet på bostedet Skovstjernen i Grenaa og vil nu bede forvaltningen om en redegørelse, skriver TV2 Østjylland, der har beskrevet flere tilfælde af grænseoverskridende situationer for de ansatte.

Karoline Bergkvist Søgaard har selv indtil for godt seks år siden arbejdet som socialpædagog på Skovstjernen.

Arbejdstilsynet har givet Skovstjernen et påbud, fordi arbejdet med særligt en udadreagerende borger kan være til fare for de ansattes sundhed og sikkerhed. I påbuddet bliver det beskrevet, hvordan "den seksualiserende, truende og grænseoverskridende adfærd forekommer flere gange ugentligt."

Det fører blandt andet til, at "de ansatte dagligt skal skjule og undertrykke negative følelser, fx. irritation, antipati og skyldfølelse." Det sker for eksempel, når "borger X kommer råbende ind til de andre beboere under morgenpleje, og den ansatte skal guide borger X ud og eventuelt forlade den anden borger for at få borger X ud," skriver tilsynet.

Tidligere ansatte har over for kanalen fortalt, at de har gjort ledelsen opmærksom på, at Skovstjernen hverken havde de rette rammer eller kompetencer til at håndtere situationen til sidst.

Ønsker flere udlærte

Karoline Bergkvist Søgaard så gerne, at flere af omsorgsmedarbejderne eller de pædagogiske assistenter kunne blive videreudlært til socialpædagoger.

- Jeg vil bede forvaltningen om at få en skriftlig redegørelse nu. Jeg havde forstået det som om, at vi var på rette vej og fik flere faglærte generelt på bostederne, men det virker ikke til at være tilfældet her, siger Karoline Bergkvist Søgaard.

Hun anerkender, at der politisk er sat penge af til kompetenceløft generelt på voksen- og plejeområdet i Norddjurs Kommune.

- Men jeg kan godt være i tvivl, om vi har sat nok af, når det ser sådan her ud. Det er noget af det, vi kommer til at skulle tage politisk stilling til, siger hun.

I en oversigt udleveret af Norddjurs Kommune er der 16 uddannede socialpædagoger ud af i alt 50 ansatte på stedet.

Der er også faglærte sundhedsassistenter, en sygeplejerske og en lærer, men for Karoline Bergkvist Søgaard er der ingen tvivl om, at flere uddannede socialpædagoger på stedet ville kunne øge kvaliteten og dermed trivslen for beboerne.

- Som det ser ud nu, kan jeg ikke stå politisk på mål for det, og vi er nødt til at give en klar politisk retning og investere i efteruddannelse og kompetenceløft af de ansatte, som er på Skovstjernen, siger hun.

Den konservative formand for voksen- og plejeudvalget, Mads Jensen, mener, at der er fokus på den rette faglighed på bostederne i Norddjurs Kommune.

- Vi ser en udvikling på socialområdet, og der skal fagligheden kunne følge med. Det er derfor vi prioriterer kompetenceudvikling, siger han.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.