dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Varde skal betale tre mio. kr. til Guldborgsund i 14 år gammel strid

Udgifterne til en borgers ophold på forsorgshjem og botilbud har været kastebold mellem to kommuner i langvarig strid.
23. APR 2024 15.26

GULDBORGSUND / VARDE: Varde Kommune skal betale næsten tre millioner kroner til Guldborgsund Kommune i mellemkommunal refusion. Det har først Vestre Landsret og siden Højesteret fastslået.

Sagen drejer sig om en borger, der i 1993 flyttede fra Varde til Guldborgsund. Borgeren har siden boet på forsorgshjem og botilbud, hvorfra omkostningerne på 2.920.491 kr. kommer. Sagen kom for retten, da Varde Kommune mente, at refusionskravet var forældet, fordi forældelsesfristen på 10 år var udløbet. 

Højesteret har dog fastslået, at der i sagen - efter forældelseslovens §28 bestemmelser - er tale om særlig beskaffenhed, hvorfor kravet ikke var forældet.

14 år gammelt krav

Folketidende, der har fulgt sagen længe, beretter om stridens hændelser. Helt tilbage i maj 2010 krævede Guldborgsund for første gang, at Varde skulle betale for borgerens ophold på botilbud. Perioden 2012 til 2017 betalte den vestjyske kommune for, men nægtede at betale omkostningerne for den første del af perioden. 

Siden stridens begyndelse har sagen været forbi Ankestyrelsen hele tre gange, der senest i 2021 afgjorde, at Varde Kommune skulle betale. Her nægtede Varde på grund af forældelse, hvilket landsretten dømte ugyldigt. Senest har Varde nægtet grundet passivitet fra Guldborgsund, hvilket Højesteret nu også har skudt til side. 

Afgørelsen bekymrer Vardes borgmester.

- Det kan betyde, at kommuner kan gå alle deres gamle sager igennem i et forsøg på at indkræve refusion fra sager, der ellers var forældede. Og det er ikke muligt i andre former for sager, siger Mads Sørensen (S) til JydskeVestkysten.

mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.