dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

10.000 langtidsledige får nul aktivering i kommuner

Mere end hver tredje langtidsledige har ikke været i aktivering i over et år
3. APR 2017 7.23

Flere end 10.000 langtidsledige, der er erklæret aktivitetsparate og har været på kontanthjælp i over fem år, har ikke deltaget i et kommunalt tilbud om afklaring, jobprøvning eller uddannelse i mindst et år, skriver Jyllands-Posten. Det svarer til 37 pct. af de aktivitetsparate langtidsledige i 2016, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, der samtidig fastslår, at tallet var det samme i 2014 og 2015.

Tallene udløser hård kritik fra regeringen, der appellerer til kommunernes ansvar:

- Nogle kommuner lader til at opgive de svageste langtidsledige. Hvis de skal blive jobparate, kræver det, at kommunerne sætter ind med en mere individuel indsats og større krav til aktivering, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der inden påske vil skrive ud til borgmestrene for at rette op på indsatsen.

Ledige med komplekse problemer som fysisk og psykisk sygdom bliver erklæret aktivitetsparate, det vil sige at de ikke vurderes klar til ordinært arbejde nu og her. Derfor skal kommunerne ifølge kontanthjælpsreformen sikre, at de aktivitetsparate senest efter seks måneder får en afklarende eller jobrettet indsats.

At det i mange tilfælde ikke sker, skyldes ifølge KL, at mange er for syge til aktivering:

- Nogle af de langtidsledige aktivitetsparate har simpelthen for mange andre udfordringer som fysiske eller psykiske lidelser at kæmpe med til at kunne være i et beskæftigelsestilbud. De skal i første omgang i et mentorforløb eller have hjælp i social- og sundhedssektoren, siger formanden for KL’s beskæftigelsesudvalg, Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

Socialrådgiverne, som til daglig sidder med sagerne, køber dog ikke kommunernes argument:

- Det skriger til himlen, at mange af de svageste ledige ikke får en helstøbt hjælp, men delvist bliver overladt til sig selv. Enkelte kommuner har investeret specifikt i denne kontanthjælpsgruppe og har skabt mærkbare resultater. Med en individuel og virksomhedsrettet indsats kan mange af de udsatte ledige komme væk fra kontanthjælp, siger Dansk Socialrådgiverforenings formand Majbrit Berlau til Jyllands-Posten.

mk

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/10-000-langtidsledige-far-nul-aktivering-i-kommuner

GDPR