
THISTED: På et helt almindeligt socialpsykiatrisk bosted er det tid til at uddele medicin. Den ligger pakket til hver enkelt beboer i en fælles medicinkasse. I hver sin pilleæske, men de er næsten ens - ligesom navnene udenpå æskerne. Der er travlt, og den ene beboer får udleveret og tager den andens medicin ...
På landets socialpsykiatriske bosteder gør medarbejderne hver dag et stor indsats for at undgå medicinfejl, men alligevel sker der fejl som forvekslinger af borgere og deres medicin. Det skal patientsikkerhedsprojektet 'I sikre hænder' ændre på, lyder det fra Thisted Kommune.
Bofællesskabet Grønningen deltager i projektet. Her har intensiv undervisning i lægemidler, systematiske tjeklister, et nyt medicinrum og aktiv inddragelse af beboerne både nedbragt antallet af medicinfejl og øget beboernes medansvar for eget liv og egen behandling. Beboerne har så småt vænnet sig til de små ændringer i hverdagen, som samlet set har øget sikkerheden for, at de hver især får den rigtige medicin på det rette tidspunkt, hver dag.
Sig dit cpr-nummer
- Til at starte med måtte vi sige til beboerne, at det her er for jeres egen skyld, og I skal sige jeres cpr-nummer for at få udleveret medicin - om I vil det eller ej. For flere af beboerne oplevede det som både besværligt og sygehusagtigt, men hen ad vejen fik vi ændret deres syn på det ved at fortælle om, hvad vi havde lært om blandt andet systematik, lægemidler og sikkerhed, fortæller social- og sundhedsassistent Mette Kirk.
Hun har arbejdet på Grønningen i 15 år, og skulle også selv vænne sig til de mange nye rutiner:
- Det kan godt føles besværligt at stå med en tjekliste, som skal krydses af for helt dagligdags rutiner, som vi udfører mange gange i løbet af en dag. Men pointen er netop, at hjernen vænner sig til rutineopgaver, og derfor bliver man mindre opmærksom på opgaven. Og det kan resultere i for eksempel alvorlige medicinfejl, hvor en beboer får en andens medicin.
Derfor bruger personalet nu særlige tjeklister, som tvinger dem til at reflektere over rutinerne i medicinhåndteringen. Og det har skabt synlige resultater: Indtil videre 160 dage uden en medicinfejl, som krævede kontakt til en læge. Faktisk har der slet ikke været nogen, siden tjeklisterne blev indført.
Ud med medicinkassen - ind med ansvar for eget medicinforbrug
Personalets øgede fokus på at undgå medicinfejl har også medført, at den traditionelle fælles medicinkasse er blevet skrottet til fordel for et nyt medicinrum. Her har hver beboer sin egen hylde tydeligt mærket med cpr-nummer. Det nedsætter risikoen for, at pilleæskerne forveksles i farten.
Men det er ikke kun uddelingen af medicinen, der er blevet anderledes. Personalet har fået intensiv undervisning i lægemidler og tjeklister til at gennemgå den enkelte beboers medicinliste - sammen med beboeren - og det både nedbringer medicinforbruget og motiverer beboerne til at tage ansvar for eget liv og egen behandling.
- Nu har vi en løbende dialog med vores beboere om, hvordan deres medicin virker. Vi taler om bivirkninger og får fjernet den medicin, der ikke virker. Medicinen er blevet en del af handleplanerne. Det øger bevidstheden om, at hvis man for eksempel får det dårligere og bliver trappet op, skal man også trappes ned igen. Og at man kan få det bedre og måske skal helt af med medicinen, fortæller leder af Grønningen Inger Marie Korsgaard.
Den megen snak om medicin har også haft bivirkninger - af den positive slags vel at mærke.
- Vores beboere har fået en dybere indsigt i deres egen behandling. De er begyndt at stille spørgsmål til medicinen og tager ikke bare ukritisk de piller, vi udleverer. Før vidste mange ikke, hvad de fik - nu kender de både farve, antal og bivirkninger. Vores beboere er virkelig begyndt at tage ansvar for eget medicinforbrug, og det giver højere livskvalitet, slutter Inger Marie Korsgaard.
Resultaterne fra Grønningen er så gode, at de på sigt skal bredes ud til de øvrige af kommunens bosteder, som håndterer og dispenserer medicin.
I sikre hænder er et projekt, som handler om patientsikkerhed på kommunale ældrecentre og i hjemmeplejen. Projektet fokuserer på forebyggelse af fire områder: Tryksår, medicinfejl, faldskader og infektioner.
Thisted Kommune deltager i projektet sammen med Frederiksberg, Lolland, Sønderborg og Viborg kommuner.
Dansk Selskab for Patientsikkerhed står bag projektet.
Selv om sundhedspersonaler er omhyggelige, når de håndterer medicin, sker der alligevel fejl. Det viser antallet af utilsigtede hændelser, der hvert år indrapporteres. I 2013 handlede 67 pct. af de over 104.000 hændelser om medicinfejl.
Medicinpakken skal gøre det nemme at sikre håndteringen af medicin og forebygge alvorlige fejl, som medfører skader eller kræver ekstra behandling. Målet er at halvere antallet af medicinfejl på de deltagende botilbud inden udgangen af 2014.
Det er Pharmakon - Apotekernes Uddannelsescenter - som leder delprojektet, som skal styrke kvaliteten og øge sikkerheden i forbindelse med medicineringen af beboerne på de kommunale botilbud.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.