Selv om der er millioner af kroner at hente for de folkeskoler, der har flest fagligt svage elever, er det langtfra alle skoler, der går efter pengene, skriver Politiken tirsdag.
Regeringen har ellers forsøgt at lokke 121 udvalgte folkeskoler med i et projekt, der har en samlet pengepræmie på en halv milliard kroner.
De 121 skoler er udvalgt, fordi de ligger en del under landsgennemsnittet til folkeskolernes afgangsprøve. Hver skole kan få cirka 1,4 mio. kr. om året i tre år. Men først skal de bevise, at de kan reducere andelen af elever med et snit på under 4 i dansk og matematik fra afgangsprøverne med 5 procentpoint per år – eller 15 procentpoint over tre år.
Baggrunden for forsøget er, at det i dag er mere end hver femte elev i 9. klasse, der forlader folkeskolen med et snit på under 4 i dansk og matematik.
19 ud af 121 skoler har sagt nej til at være med
Fredag var sidste frist for at melde sig til projektet. Ud af de 121 skoler har 19 skoler – det svarer til 16 pct. – valgt at sige nej til at være med, viser en opgørelse fra Undervisningsministeriet. Det skriver Politiken.
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kalder det 'skuffende og bekymrende, at så mange melder hus forbi'.
- Jeg spørger mig selv, om de skoleledere her har hår nok på brystet. Forsøget sætter spot på skoleledernes ansvar på en måde, som mange af dem vil opleve som ubehagelig. Men man kan ikke bare melde sig ud af det her forsøg og så melde sig ud af sit ansvar. Man har stadigvæk et vanvittig højt ansvar for de elever, der klarer sig ringe, siger hun til Politiken.
Man sigter efter den korte bane i stedet for den lange
En af de skoler, der har valgt at sige nej, er Baltorpskolen i Ballerup. Det har den primært, fordi projektet er så kortvarigt.
- Man sigter efter den korte bane i stedet for at skabe et varigt løft af folkeskolen. Det er ikke, fordi jeg ikke under de tre årgange, der kunne få glæde af projektet, noget godt. Men jeg kan ikke se, hvordan det løser udfordringen for de årgange, der kommer efter, siger skolens leder, Martin Gredal til Politiken.
Politiken har lavet en rundspørge blandt de 121 skoleledere, hvor af 68 har svaret. Skolelederne er generelt skeptiske over for regeringens gulerodsmodel - også en del af dem, der har meldt sig til projektet.
72 pct. er ’helt enige’ eller ’enige’ i, at projektet er for kort til at give en blivende effekt. Samtidig svarer 84 pct., at projektet ’i lav grad’, ’i meget lav grad’ eller ’slet ikke’ er en effektiv metode til på ét år at sænke andelen af fagligt svage elever.
mfa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.