I 21 kommuner kan unge kvinder, der er i tvivl om, hvorvidt de er klar til at blive mødre, låne en såkaldt babysimulator af kommunen. Det viser en rundspørge blandt landets kommuner foretaget af DR Syd.
Men den tre kilo tunge vinyldukke, der græder, griner og skal passes døgnet rundt, kan fremkalde stærke følelser, og det kan skabe etiske dilemmaer, mener professor ved Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet, Karen Wistoft.
- Man ved ikke, hvad man går ind til, bare fordi man har prøvet at passe en lille robot. Det er hårdt, og man mangler de følelser, man ville have for et rigtigt barn. Man har ikke øjenkontakt med dukken, og den giver ikke rigtig respons, siger Karen Wistoft.
Hun frygter derfor, at unge gravide kan blive manipuleret til at vælge en abort på grund af oplevelsen med babysimulatoren.
- Det er etisk uforsvarligt. Vi ved, at dukkerne fremkalder følelser, og gravide er særligt følsomme. Jeg ser det som en risiko, at man på den måde manipulerer med de unge gravides følelser, siger hun.
Kan hjælpe til at træffe et svært valg
Karen Wistoft har forsket i brugen af babysimulatorer i Grønland. Her har man valgt at definere det som etisk uforsvarligt at lade gravide passe robotdukkerne. Men sådan ser man altså ikke på det i Danmark.
Hos flere af de danske kommuner, der udlåner babysimulatorer til gravide, understreger man, at dukkerne ikke står alene. Et udlån af en babysimulator følges op af samtaler og andre informations- og støttetilbud undervejs.
- Hvis en ung kvinde for eksempel er otte uger henne og synes, det er et svært valg, om hun skal beholde barnet eller ej, så har hun muligheden for at prøve det her. Det er et rigtigt godt tilbud, synes jeg, siger familiekonsulent i Aabenraa Kommune Mie Van Der Sterren.
Professor Karen Wistoft fortæller, at der selvfølgelig er solstrålehistorier, hvor robotbabyen hjælper den unge pige til at forstå det ansvar, der følger med en virkelig baby og måske ligefrem glæde sig til at blive mor. Men så godt går det desværre ikke altid, siger hun.
- Så længe de unge bruger dukken som en øvelse i det praktiske, så er det jo godt. Men vi risikerer også at gøre unge kvinder kede af deres graviditet på grund af de her dukker. Og det er altså på et forkert grundlag, siger Karen Wistoft.
• 63 ud af landets 98 kommuner har medvirket i rundspørgen
• 27 ud af de 63 kommuner har mindst én babysimulator i kommunen
• 21 af de 27 kommuner bruger babysimulatorer til gravide. Langt de fleste brugere er dog ikke gravide.
• Når unge gravide låner en dukke, sker det i tæt samarbejde med en sundhedsplejerske og med grundig opfølgning bagefter.
mfa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.