dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

24 kommuner er uddannet i Skandia-model

Medarbejdere i 24 kommuner er i løbet af de seneste to år blevet uddannet i den såkaldte Skandia-model, der kan beregne indsatsers økonomiske potentiale

45 mia. kr. Så meget regnede Skandia sig for to år siden frem til, at det offentlige kunne spare årligt ved at investere i forebyggende arbejde for mennesker som arbejdsmæssigt, helbredsmæssigt eller socialt står uden for samfundet.

Siden da har pensions- og forsikringsselskabet Skandia været i kontakt med 54 kommuner, hvor der indtil videre er uddannet medarbejdere i 24 af dem i brugen af det komplekse regneværktøj. Det fortalte kommunikationsdirektør og CSR-ansvarlig Peter Holm fra Skandia i et oplæg til Socialpædagogernes konference 'Sammen om den rette indsats'.

Står det til Skandia kan alle 98 kommuner inden længe anvende regnemaskinen, der ikke kun kan hjælpe kommunerne med at beregne indsatsers økonomisk potentiale,  men også give pejlemærker for hvad der driver gevinster og omkostninger samt være et dialogværktøj, der lægger op til samarbejde på tværs af forvaltningerne, men også på tværs af de gængse skel mellem kommuner, regioner og stat.

Kommunerne anvender modellen forskelligt
Peter Holm fortalte i dagens oplæg at de 24 kommuner, som Skandia indtil videre har uddannet i værktøjerne, arbejder meget forskelligt med modellen. Mens det i nogle kommuner er indsjæle, der anvender værktøjerne, er det andre steder politikere og økonomer. Med andre ord anvendes modellen forskelligt og med forskellige perspektiver.

Skandia faciliterer derfor også - i samarbejde med KL - et netværk, hvor de uddannede kommuner løbende inviteres til opfølgning, så kommunerne indbyrdes kan mødes og udveksle erfaringer og cases. Der arbejdes i øjeblikket på at gøre denne videns- og erfaringsudveksling til et online-forum, så det bliver endnu lettere for kommunerne at dele deres viden.

Foruden online-forummet har Skandia et stort ønske om at kunne inddrage kommunernes administrationsudgifter i regnemodellen, så de økonomiske beregninger bliver endnu mere nøjagtige og aktuelle for kommunerne. Denne funktion håber Peter Holm bliver en del af Skandia-modellen i løbet af 2017. 

dknyt er til stede på Socialpædagogernes konference. Flere artikler tirsdag morgen.

 

Om Skandia-modellen:

  • Der er ifølge Skandia en mulig gevinst på 45 mia. kr. om året, hvis det offentlige investerer i forebyggelse og tidlige indsatser.
  • 542.738 mennesker lever ifølge Skandia udenfor fællesskabet. Her er tale om særligt fem befolkningsgrupper: stofmisbrugere, mennesker med psykiske lidelser, personer med livsstilssygdomme, personer på længerevarende offentlig forsørgelse og voksne, der har været anbragt som børn.
  • Tallene bygger ikke på forskning og gisninger, men på konkrete omkostninger udtrukket fra cpr-nr-registeret og Danmarks Statistik.
  • Skandia-modellen er udviklet i samarbejdet med CBS.
  • Skandia har indtil videre uddannet 24 kommuner i regneværktøjet: Albertslund, Faxe, Fredericia, Frederikshavn, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herning, Holbæk, Høje-Taastrup, Ishøj, Ikast-Brande, Middelfart, Næstved, København, Køge, Lolland, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Silkeborg, Skive, Slagelse, Vejle, og Aarhus.
  • Skandia har derudover uddannet Region Hovedstaden, KL, Socialstyrelsen og STAR i modellen.
  • Læs mere om Skandia-modellen her.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/24-kommuner-er-uddannet-i-skandia-model

GDPR