dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

29 pct. af 8. klasseselever ikke klar til uddannelse

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at mange unge mangler forudsætninger for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Det får skoler til at indføre holddeling i udskolingen

29 pct. af landets elever i 8. klasse har ikke de personlige, sociale og faglige forudsætninger, der skal til for at gennemføre en ungdomsuddannelse, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Det har fået flere skoler til at starte en række tiltag, som skal gøre eleverne mere uddannelsesparate. Flere skoler har indført holdopdelt undervisning i udskolingen, for at gøre deres elever parate til at læse videre, skriver Politiken tirsdag.

Det gælder blandt andet Tagensbo Skole på Nørrebro i København, som i nogle år har haft for mange elever, der ikke var uddannelsesparate, og som ikke klarede sig godt nok til afgangseksamen.

Skolen valgte derfor for to år siden at holdopdele undervisningen i dansk, engelsk og matematik og ifølge souschef og konstitueret skoleder Jesper Friis bliver flere af eleverne på den måde mødt med deres faglige udfordringer.

- Det handler om, at vi skal løfte vores elever, og for mig handler det om uddannelsesparathed. Derfor har vi samtidig skruet gevaldigt op for samarbejdet med Ungdommens Udannelsesvejledning, siger han til Politiken.

Både fordele og ulemper ved holddeling
Ifølge Tilde Mette Juul, der er forsker ved Center for Ungdomsforskning, er holdopdelt undervisning en udmærket idé. Men hun mener, at det er vigtigt, at det ikke gælder al undervisning.

- Man skal ikke glemme, at enhedsskolen har andre formål end at forberede elever til fagligt at præstere. Det kan være demokratisk dannelse, samfundsdeltagelse eller andre aspekter, siger hun, men påpeger samtidig, at en opdeling også kan have ulemper:

- De negative konsekvenser kan være, at det kan gå ud over den enkelte elevs selvværd, hvis man altid bliver kategoriseret som værende ikke-uddannelsesparat eller ikke-klog. Samtidig møder de ikke de andre elever, som er dygtigere, og som de kan spejle sig i i undervisningen.

For to år siden blev det indført, at det skal vurderes i 8. klasse, om eleverne er klar til at tage en ungdomsuddannelse efter 9. klasse.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/29-pct-af-8-klasseselever-ikke-klar-til-uddannelse

GDPR