
Det lykkedes ikke ministrene fra de 28 EU-lande i går at fordele de 40.000 asylansøgere, der den seneste tid er kommet i land i Grækenland og Italien. Det lykkedes dog at fordele 32.256 af dem. Tyskland tager suverænt flest, nemlig hele 10.500 - hvilket er 1.500 flere, end EU-Kommissionen havde foreslået for Tyskland. Frankrig tager over 6.700 asylansøgere, mens Holland på tredjepladsen tager 2.047.
Knap 8000 asylansøgere mangler stadig at blive omfordelt i EU efter et ekstraordinært indenrigsministermøde, hvor tonen er stadig optimistisk fra den luxembourgske udenrigsminister, Jean Asselborn:
- Jeg synes, at vi formåede at nå et respektabelt resultat, siger Asselborn på et pressemøde.
Luxembourg har EU-formandskabet det næste halve år og havde en ambition om at nå til enighed om omfordelingen ved udgangen af juli. I stedet skal landene mødes igen senere på året for at få fordelt de sidste.
Kommissæren for migration, indenrigsanliggender og borgerskab, Dimitris Avramopoulos, udtrykker skuffelse over landenes indsats:
- Det er tydeligt, at medlemslandene skal levere. Jeg er skuffet over, at det ikke skete i dag. Men det var et meget vigtigt skridt frem, siger Avramopoulos på pressemødet.
Tyskland forhøjede sin andel
Tyskland er det land, som med 10.500 tager imod flest. I den anden ende er Danmark, Østrig, Ungarn og Storbritannien, som ikke tager imod nogen.
På grund af retsforbeholdet deltager Danmark ikke i EU's asylpolitik. Men det står ikke til hinder for, at regeringen kan vælge at tage en andel af de flygtninge, som skal omfordeles fra Italien og Grækenland.
Irland, som har mulighed for at stå uden for asylpolitikken, har valgt at tage imod 600 flygtninge fra de to middelhavslande.
Men Danmark kommer ikke til at tage imod nogen, understregede udlændinge- og indenrigsminister Inger Støjberg (V) både før og efter mødet:
- Vi ønsker ikke nu eller i fremtiden, at EU skal beslutte vores asylpolitik. Det betyder også, at vi ikke kommer til at tage del i omfordelingen, siger Støjberg.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.