Hjemløshed er for en stor gruppes vedkommende et forbigående fænomen, viser en analyse fra Social- og Indenrigsministeriet om brugerne af forsorgshjem og herberger. For knap 40 pct. af personer, der har haft mindst én overnatning på et forsorgshjem, synes hjemløshed ikke at være et problem året efter, fremgår det af analysen.
Analysen ser på brugernes forsørgelsesgrundlag, boligsituation og efterfølgende huslejeudgifter og viser blandt andet, at:
- Cirka 6.000 personer gjorde brug af et forsorgshjem i 2014. Antallet af brugere har ligget relativt stabilt de seneste 15 år.
- Over 75 pct. af brugerne har komplekse problemer. Ud over at være hjemløse har de modtaget øvrige sociale indsatser, har en diagnose, et misbrug eller er dømt for kriminalitet.
- Hovedparten af brugerne er kontanthjælpsmodtagere med andre problemer end ledighed (47 pct.) eller førtidspensionister (24 pct.).
- For knap 40 pct. af brugerne er der tegn på, at hjemløshed ikke er et problem året efter. En stor del af dem – omkring fire ud af ti – bor i almene boliger.
- For tidligere brugere, hvor der er oplysninger om huslejen, ligger den typisk mellem 3.300 kr. og 4.500 kr. om måneden. Det er på niveau med huslejen for enlige kontanthjælpsmodtagere uden børn.
Brugere af forsorgshjem og herberger omfatter personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, og som har behov for botilbud og for tilbud om aktiverende støtte, omsorg og efterfølgende hjælp. Der er tale om en gruppe af mennesker, der ikke har mulighed for at overnatte hos familie, venner og bekendte, og gruppen omfatter således nogle af de mest udsatte og sårbare hjemløse.
Læs eller download analysen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.