
I 2014 støttede kommunerne frivilligt socialt arbejde med samlet 167,3 mio. kr. i såkaldt § 18-støtte - den støtte, staten tildeler kommunerne over bloktilskuddet. Det er 9,3 mio. kr. mere, end de modtog fra staten, og 5,2 mio. kr. mere, end de brugte i 2013. Det viser § 18-redegørelsen, som hvert år udarbejdes af Ankestyrelsen for Social- og Indenrigsministeriet. Men ifølge Frivilligrådet var der 60 kommuner, der brugte mindre på området, end de modtog i bloktilskud til det formål.
Redegørelsen viser, at der er stor forskel på, hvor meget den enkelte kommune udbetaler til de frivillige. De syv største kommuner med over 100.000 indbyggere brugte i 2014 i gennemsnit 142 pct. af bloktilskuddet - altså 42 pct. mere, end de modtog fra staten. Omvendt udbetalte kommuner, der havde under 50.000 indbyggere, i gennemsnit 79 pct. af bloktilskuddet. Fordelt på indbyggertal betyder forskellene, at støtten varierede fra 69 kr. til under 5 kr. pr. indbygger, oplyser ministeriet.
Tallene for § 18-støtten skal ses i sammenhæng med, at kommunerne samlet udbetalte mere end 97 mio. kr. i anden økonomisk støtte til frivillige end den, de udbetalte i henhold til § 18. Ni ud af 10 kommuner har desuden i 2014 ydet andre former for støtte end direkte økonomisk støtte, for eksempel adgang til lokaler og hjælp til sekretariatsbistand.
Savner redegørelse for baggrund
- Det er positivt, at kommunerne samlet set har udbetalt mere i § 18-støtte, end de har modtaget. Men samtidigt er der 60 kommuner, der udbetaler mindre, end de har modtaget. Billedet er uændret gennem de seneste år, og derfor anbefaler vi i Frivilligrådet, at man i næste års redegørelse får uddybet baggrunden for, at de 60 kommuner ikke udbetaler hele § 18-beløbet. Målet må være, at kommunerne sammen med foreningerne lægger en strategi for, hvordan midlerne kan bruges 100 pc., siger formand for Friviligrådet, Vibe Klarup Voetmann.
- De 60 kommuner bør tage sig sammen. Det kan ikke være rigtigt, at der i en tid med store udfordringer på integrationsområdet, udsatte børn og unge og sårbare ældre, der alle kalder på civilsamfundets deltagelse, er kommuner, der ikke mere tydeligt bakker op om foreningerne. Vi synes, at kommunerne har pligt til at være opsøgende og skabe en aktiv strategi sammen med foreningerne, om hvordan § 18 midlerne bruges. I rådet ser vi gerne, at § 18 midlerne anvendes 100 pct. på at bakke op om det lokale foreningsliv, herunder nye aktivitetstyper og mobiliseringen lokalt.
Grafik over § 18-støtte per indbygger i kroner:
--BILLEDE2--
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.