
AALBORG: Byrådet i Aalborg vedtog mandag eftermiddag en ny skolemodel, der afskaffer modtageklasserne for tosprogede børn. Modellen blev vedtaget af et bredt flertal af alle partier med undtagelse af Enhedslisten og Dansk Folkeparti.
Den nye skolemodel går ud på, at også de tosprogede børn skal gå i distriktskoler i stedet for at være samlet på skoler med særlige ressourcer.
- Jeg synes, det er en god idé for børnenes skyld. Jeg har sådan en grundregel, der hedder, at man skal gå i skole, der hvor man bor. Og med den gamle model, der tager man jo børn væk fra, hvor de bor, og samler dem i nogle bestemte klasser på grund af sprog eller andre ting, siger skolerådmand Tina French (V) til TV2 Nord.
Bekymring hos små skoler
Aalborg Lærerforening og flere lokale skoler har udtrykt bekymring over den nye model, da de mener, at små skoler ikke vil have ressourcer nok til at håndtere de tosprogede børns behov for ekstra støtte.
I et høringssvar kalder Sønderholm Skole den nye model for en 'bombe under integrationen', fordi lærere, pædagoger og forældre på sigt vil blive frustrerede over, at de nye elever tager tid fra de danske skoleelever, hvilket ikke vil fremme en positiv modtagelse.
Aalborg Lærerforening fremhæver også, at tosprogede elever ofte kan have udfordringer, som kræver særlige kompetencer hos lærerne.
- Erfaringer viser, at tosprogede børn ofte involveres i konflikter af forskellige årsager; frustration når de ikke kan begå sig i sproget og kulturen, traumer, kulturbundne fokus på at den stærkeste overlever og lignende, skriver formand Karsten Lynge Simonsen i et høringssvar.
I den nye skolemodel får skolerne tildelt ekstra ressourcer på baggrund af, hvor mange tosprogede elever, de er indskrevet.
Der tildeles 225 timer pr. elev det første skoleår til et intensivt modtagelsesforløb, og efterfølgende tildeles der 75 timer pr. elev de resterende skoleår for tosprogede elever, der har behov for supplerende undervisning i dansk som andetsprog.
Flere kommuner i gang
I flere kommuner er modtageklasserne allerede afskaffet, og en rundspørge foretaget af TV2 inden skoleårets start viste, at mindst 23 kommuner planlagde at sende flygtningebørn direkte ud i klasselokalerne.
En af dem var Hørsholm, der havde fundet inspiration under en studietur i London, hvor flere skoler har gode erfaringer med at lære børn af flygtninge og indvandrere engelsk på denne måde.
- Med modtageklasser bliver det hurtigt 'dem' og 'os'. Jeg tror, det her er en rigtig god måde at få en oplevelse og et samvær med alle, sagde Hørsholm-borgmester Morten Slotved (K) til DR Nyheder i den forbindelse.
En andel model, der har været taget i brug, er Odenses modtageflex. Her bliver de børn, der vurderes at have særligt gode forudsætninger, tilbudt at starte i en almindelig dansk klasse med særlig støtte, og efter ét år skal børnene genvisiteres for at få vurderet deres progression.
Den nye model for de tosprogede børn i Aalborg træder i kraft fra det kommende skoleår.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.