dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Aalborg opsporer mistrivsel hos børn med tidlig indsats

En ny opsporingsmodel kan tidligere spotte børn, der mistrives, så der kan sættes ind med hjælp fra personale i samarbejde med forældre.
22. OKT 2019 13.20

AALBORG: Jo tidligere der sættes ind mod mistrivsel hos børn, jo bedre forudsætninger. Derfor har Aalborg indført en ny opsporingsmodel, som blandt andet indebærer, at børn i 0-6 års alderen trivselsevalueres.

På den måde kan pædagoger og andet personale tidligt samarbejde med forældre, og personalet i kommunens dagtilbud får redskaber til at handle hurtigt og korrekt. Dermed kommer der både tidlig indsats i livet og i problemudviklingen, lyder det fra Rikke Beha, leder for Udviklingsafsnittet for Børn og Unge i Aalborg Kommune.

- Selvfølgelig har vi altid været opmærksom på børnenes trivsel, men med opsporingsmodellen ved vi meget mere om betydningen af børns trivsel. Det har betydning for deres livsbetingelser, og vi kan se, at børn der trives i 0-6 års alderen, har større potentiale for også at trives og lykkes når de kommer i skole, siger Rikke Beha.

Modellen sættes i gang i denne uge og spiller også en rolle i forhold til at nå målene i den nye dagtilbudslov om særlig fokus på børn i udsatte positioner, styrket forældresamarbejde og en styrket evalueringskultur.

Ifølge Socialstyrelsen har 15-20 pct. af alle børn brug for støtte eller har vanskeligheder i større eller mindre omfang, og der kan være op til to års kompetenceforskel, når børn starter i skole.

Derfor har Socialstyrelsen i samarbejde med en række kommuner udarbejdet opsporingsmodellen. En evaluering af modellen har vist, at tegn på mistrivsel blev opsporet tidligere - blandt andet ved at underretninger blev foretaget halvandet år tidligere.

ibs

Fakta

Opsporingsmodellen har tre metoder:

  • Trivselsevaluering
  • Dialogmøde
  • Overgangsskema

Alle børn skal fremover trivselsevalueres to gange årligt.

Ved en trivselsevaluering positioneres barnets i forhold til tre positioner:

  • Trivsel
  • Ekstra opmærksomhed
  • Bekymring

Børnene evalueres efter fem trivselsdimensioner:

  • Kognitiv trivsel
  • Psykisk og emotionel trivsel
  • Social trivsel
  • Fysisk og sansemotorisk trivsel
  • Familie og netværk

Laves der er en evaluering, hvor der er behov for ekstra opmærksomhed, eller er der en bekymring, holder man et dialogmøde i samarbejde med forældre og andre fagpersoner.

Kilde: Aalborg Kommune 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/aalborg-opsporer-mistrivsel-hos-boern-med-tidlig-indsats

GDPR