dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Aarhus afprøver model til at få seniorer til at blive lidt længere
Sygeplejerske og ledelseskonsulent Mette Buchholtz Pedersen har nydt godt af, at arbejdspladsen støtter seniorer i at blive længere på arbejdsmarkedet. Hun har udskudt sin efterløns-alder ad flere omgange.
Foto: Aarhus Kommune

Aarhus afprøver model til at få seniorer til at blive lidt længere

Forskere på Københavns Universitet har udviklet værktøjer til at styrke seniorers trivsel.

AARHUS: Seniorer skal have bedre mulighed for at trække sig gradvis tilbage, lyder budskabet fra bl.a. Robusthedskommissionen. Men hvordan gør man det i praksis? 

Det er Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune i gang med at undersøge og afprøve. De har implementeret en række værktøjer, som er inspireret af kampagnen ”De Erfarne” – et forskningsbaseret projekt fra Københavns Universitet om seniormedarbejderes trivsel og arbejdsliv. 

- 20 procent af alle vores ansatte er 58 år eller derover. Vi ser ind i et kæmpestort behov for arbejdskraft, som vi får svært ved at dække i fremtiden. Med de værktøjer, vi har implementeret de senere år, er målet, at flere seniormedarbejdere bliver længere, fortæller HR-teamkoordinator Vibeke Jørgensen.

Seniorsamtale som 58-årig

Når man som ansat i Sundhed og Omsorg fylder 58 år, får man en mail fra sin leder med et ”tillykke” og et ”nu kan du få din første seniorsamtale”. Mailen linker til en samling af viden og inspiration på intranettet, hvor der blandt andet er gode eksempler på kolleger, som er gået gradvist ned i tid. 

Til den første seniorsamtale udleverer lederen bogen ”Min Plan”, hvor man som medarbejder selv kan gøre sig overvejelser om livet som senior. Medarbejdere over 58 år får også tilbud om at deltage i et ”seniornetværk”, hvor man drøfter tanker om seniorarbejdslivet med ligesindede. Netværket er populært, og de 100 pladser i netværkets første levetid blev udsolgt på en dag. 

Vibeke Jørgensen kan mærke, at de nye værktøjer er med til at skubbe på en ny måde at tale om seniorer i organisationen: 

- Der er kommet et større ressourcesyn, hvor vi fokuserer på styrkerne ved seniorer. Vi er blevet bedre til at se på opgaverne i forhold til den enkeltes kompetencer og fysiske formåen. Måske kan en seniormedarbejder ikke længere give støttestrømper på, men så er hun til gengæld dygtig til de udadreagerende borgere og kan give borgeren en følelse af tryghed.

Svært at måle effekt

Indsatsen for at fastholde flere seniorer vil blive evalueret i foråret. Men det kan være svært at måle, om seniorværktøjerne faktisk betyder, at medarbejderne bliver længere. Der mangler data, og samtidig kan de nye regler om modregning påvirke billedet. 

- Det, vi kan se, er, at efterspørgslen på senioraftaler er stigende. Seniorerne har fået øjnene op for, at man ikke behøver enten at slide sig op eller gå på efterløn. Vi står over for store besparelser på vores område – måske kan det åbne flere muligheder for, at seniorer kan gå på deltid.

Om ”De Erfarne” 

Københavns Universitet står i spidsen for kampagnen ”De Erfarne”, hvor der er udviklet en række værktøjer til at styrke seniorers trivsel.

Til arbejdspladserne er der udviklet en guide til seniorsamtaler og en guide til at rammesætte det gode seniorarbejdsliv. Og til seniorerne er der udviklet et værktøj, som kan sætte gang i refleksioner og hjælpe med at forberede senkarrieren og overgang til pension.

Kampagnen er en del af projektet ”Seniorarbejdsliv”, som er støttet af Velliv Foreningen. 

Læs mere om "De Erfarne" her og se værktøjerne fra ”De Erfarne” her

ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.