
AARHUS: En bebudet større ændring af al den Borgerstyrede Personlige Assistance – BPA – i Aarhus Kommune har bl.a. fået mange folk med muskelsvind til at frygte, at de fremover skal være alene om natten.
Social- og beskæftigelsesrådmand Hans Halvorsen (S) har besluttet at udsætte to centrale dele af de bebudede ændringer i BPA-ordningen (den tidligere handicaphjæpe-rordning). Udsættelsen skyldes, at rådmanden vil være sikker på, at ændringerne kan foretages inden for lovens rammer, lyder det fra kommunen.
- Vi har fået rigtig mange høringssvar fra BPA-brugere, der er utrygge ved ændringerne, Institut for Menneskerettigheder har udtrykt bekymring over de planlagte ændringer, og socialministeren har i et samråd i Folketinget sagt, at de planlagte ændringer er ulovlige. Det kan jeg naturligvis ikke sidde overhørig. Hvis der er tvivl om lovligheden, kan jeg ikke tiltræde indstillingen fuldt ud på nuværende tidspunkt, siger Hans Halvorsen.
Kommunens jurister har vurderet, at de planlagte ændringer af BPA-ordningen kan gennemføres inden for lovgivningens rammer, og det læner social- og beskæftigelsesrådmanden sig op ad:
- Men jeg må også konstatere, at andre mener noget andet, og jeg vil gerne være sikker, før jeg trykker på knappen. Man skal ikke beskylde os for at spekulere i at afprøve lovens grænser, siger Hans Halvorsen.
Konkret har rådmanden udsat den endelige tiltrædelse af to planlagte ændringer vedrørende udmåling af timer til pleje og praktisk hjælp samt natdækning. Øvrige punkter i indstillingen er tiltrådt.
- Presset på BPA-ordningen er kolossalt. Der kommer hele tiden nye brugere til, og byrådet har besluttet, at området fremover skal styres økonomisk. Det betyder, at vi skal holde os inden for et budget på 144,5 mio. kr. næste år. Det får vi svært ved uden de planlagte ændringer, og derfor er ændringerne nødvendige. Men det er klart, at vi skal holde os inden for lovens rammer, og det skal vi også være sikre på, at vi gør, siger Hans Halvorsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.