
Købmanden er lukket, og bussen kører ikke længere. Helbredet er ikke længere til at køre selv, og til salg-skiltene står tæt i landsbyen. Det er situationen for mange ældre mennesker, som bor på landet - længst væk fra byerne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.
- Det er en helt gal udvikling, og det bliver værre og værre. De ældre sidder tilbage, og især de ældre, som ikke selv kan køre og er afhængige af bussen, er helt efterladte, siger Karsten Gram, næstformand i Landdistrikternes Fællesråd, der er et rådgivende organ for regeringen.
Ifølge regeringens seneste Regional og Landspolitisk Redegørelse fra foråret bor næsten 800.000 mennesker i landområder langt væk fra byerne. Lidt mere end hver femte af dem - 167.077 - er over 65 år.
Landsbyer tømmes for funktioner
Hos Statens Byggeforskningsinstitut genkender seniorforsker Helle Nørgaard beskrivelsen af landsbyer med en overvægt af grå- og hvidhårede:
- Det er en udvikling over hele den vestlige verden, at landsbyerne tømmes for funktioner. Det er naturligvis særligt problematisk for de borgere, som ikke umiddelbart kan flytte sig i hverdagen eller i det hele taget.
Landdistrikternes minister, Carsten Hansen (S), vil ifølge Jyllands-Posten gerne give landsbylivet en hjælpende hånd, men:
- Det afgørende er frivillige med gode idéer i landsbyen.
bi
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.