KØBENHAVN: Stort ansvar, afvekslende opgaver og en mulighed for at kickstarte karrieren. Det er nogle af de forklaringer, nyuddannede akademikere giver på, hvorfor de har valgt at flytte til en yderkommune for at arbejde. Det viser nye rapport fra SFI.
I starten af dette årti valgte stadig flere højtuddannede danskere at skifte bylivet ud med en hverdag i en af Danmarks land- og yderkommuner. Men i 2008, da den økonomiske krise ramte, knækkede kurven, og færre akademikere flyttede fra by til land.
Rapporten tegner også et billede af tilflytternes motiver, der kan være nyttig viden for kommunerne.
For danskere med en videregående uddannelse er det både jobbet, det overskuelige lokalmiljø og de gode rammer for børn, der trækker dem til yderkommunerne.
God dynamik
De nyuddannede akademikere fremhæver særligt jobfordelene: større ansvar, flere opgaver og mere erfaring på kortere tid end i et tilsvarende job i de store byer. Samtidig er de nyuddannede også indstillede på at flytte videre, når det næste job byder sig. Og den dynamik kan man udnytte, mener medforfatter og forsker Louise Glerup Aner:
- Yderkommunerne kan i højere grad skabe opmærksomhed om jobmulighederne for nyuddannede for at tiltrække denne gruppe - men fremfor at prøve at holde på dem, når de kommer, kan man også understøtte den dynamik, det kan skabe, at der jævnligt kommer nye unge, nyuddannede tilflyttere til byen.
bi
Rapporten er finansieret af Landdistriktspuljen under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.