dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Aktindsigt i ansats syge-status nu for ombudsmanden

Ankestyrelsen har godkendt Aalborg Kommunes udlevering af helbreds-data til arbejdsgiver, der efter udleveringen fyrede stressramt medarbejder

AALBORG: En arbejdsgiver i Aalborg har fået aktindsigt via jobcenteret i en langtidssygemeldt medarbejders helbredsoplysninger. Dermed har chefen fået adgang til oplysninger, som den ansatte troede, at hun havde givet i fortrolighed til sin psykolog og læge, skriver Politiken tirsdag.

Sagen handler om en 46-årig langtidssygemeldt teknisk assistent, der blev sygemeldt med stress i december 2014 og fortsat var sygemeldt i sommeren 2015. På det tidspunkt bad det kommunale jobcenter i Aalborg om såkaldte statusattester fra læge og psykolog. Statusattesterne skal jobcentret bruge til at vurdere sygeforløbet og den sygemeldtes muligheder for at vende tilbage til jobbet.

Kvindens arbejdsgiver bad om aktindsigt i attesterne og fik dem i midten af august. Få dage efter blev kvinden fyret, skriver Politiken.

Fortroligt rum hos lægen?
Det kommer som en overraskelse for både læger og faglige organisationer, at det kan lade sig gøre, men den øverste statslige myndighed på området, Ankestyrelsen, har blåstemplet kommunens aktindsigt.

Den stressramte kvinde, der ønsker at være anonym, er forbløffet over, at arbejdsgiveren kunne få helbredsoplysninger om hende.

- Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det, jeg sagde til lægen og psykologen, gik videre til min arbejdsgiver. Jeg var sikker på, at vi var i et fortroligt rum, siger hun til Politiken.

I papirerne skriver både læge og psykolog, at kvinden har et anstrengt forhold til sin nærmeste chef. Det er også beskrevet, hvilken medicin hun får.

Smutvej til helbredsdata?
Kvindens tidligere arbejdsgiver vil ikke udtale sig, men oplyser, at formålet med aktindsigten var at få overblik over, hvornår kvinden kunne vende tilbage på arbejdsmarkedet - ikke at se detaljerede helbredsoplysninger.

Lægeforeningen har en aftale med de kommunale jobcentre om at udfærdige statusattesterne, men det kommer bag på foreningen, at attesterne ucensureret kan gå videre til arbejdsgivere.

Kvindens fagforening, Teknisk Landsforbund, ser aktindsigten som en smutvej for arbejdsgivere til at få indblik i ansattes helbredsdata. Sammen med LO vil forbundsformand Lone Engberg Thomsen bede Folketingets Ombudsmand om at se på sagen.

Dansk Erhverv forstår ikke overraskelsen og peger på, at arbejdsgiveren har fået indsigt i kvindens sag - ikke patientjournalen.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/aktindsigt-i-ansats-syge-status-nu-for-ombudsmanden

GDPR