dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Ankestyrelsen behøver ikke selv finde sager med fejl

Ombudsmanden giver Ankestyrelsen ret i, at den administrative byrde ville være for stor. Borgere med fejlagtige sager må selv henvende sig

En manuel gennemgang af omkring 5.000 sygedagpengesager pr. år over en uspecificeret årrække er for meget at forlange for at finde et ukendt antal sager med fejl, konkluderer Folketingets Ombudsmand i en udtalelse. Ankestyrelsen slipper derfor for selv at søge efter sager, hvor der er begået fejl over for modtagere af sygedagpenge.

- Hvis en myndigheds praksis er blevet underkendt, skal den selv søge de relevante sager frem og rette op på fejlene, medmindre det vil være en betydelig administrativ byrde. I dette tilfælde er jeg enig med Ankestyrelsen i, at det er for vanskeligt. Derfor har styrelsen gjort det rigtige ved i stedet at henvende sig bredt til offentligheden, så borgerne bliver gjort opmærksom på, at de kan have sygedagpenge til gode, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. 

En højesteretsdom fra september 2015 slog fast, at en borgers sygedagpenge ikke automatisk skal stoppes ved varighedsbegrænsningens udløb (nu revurderings-tidspunktet). Kommunen kan således først stoppe sygedagpengene, når den har truffet en afgørelse, hvor der er foretaget en konkret vurdering af, om udbetalingen kan forlænges. Med andre ord kan kommunen ikke stoppe sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. 

Ankestyrelsen har over for ombudsmanden givet en række grunde til, at det ville være meget vanskeligt for styrelsen at finde de sager, som der eventuelt er fejl i. Blandt andet vil der skulle ledes manuelt i op til 5.000 sager pr. år i en ikke nærmere afgrænset periode, fordi styrelsen ikke ved, hvornår den tidligere praksis blev indført. Efter at have gennemgået styrelsens forklaring vurderer ombudsmanden, at styrelsen kan nøjes med at informere bredt til offentligheden, som det er sket.

Ombudsmanden opfordrer ligesom Ankestyrelsen borgere til at henvende sig til til deres kommune eller til Anksestyrelsen, hvis de har fået stoppet deres sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, men ikke har hørt fra deres kommune eller fra Ankestyrelsen.

mk

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/ankestyrelsen-behoever-ikke-selv-finde-sager-med-fejl

GDPR