ESBJERG: Et to-årigt samarbejde mellem Esbjerg Kommune og Dansk Stalking Center skal klæde ansatte i kommunen og politiet i Esbjerg bedre på til at håndtere og spotte stalking blandt borgere - både dem, som stalkingen går ud over, men også de borgere, der stalker andre.
Ifølge Dansk Stalking Center udsættes et sted mellem 100.000 og 132.000 mennesker hvert år for stalking, heraf 63 pct. kvinder og 37 pct. mænd, og der er derfor stort behov for at de medarbejdere, der er i tæt kontakt med borgere, får mere viden om fænomenet, der også menes at påvirke eller involvere omkring 60.000 børn om året.
Bag projektet står Ligestillingsministeriet, der har støttet projektet med 900.000 kr., som skal dække den undervisning, som Dansk Stalking Center står bag, og som målrettes nøglemedarbejdere i både socialforvaltningen, jobcenteret, borgerservice, familieudvalget og politiet.
30 nøglemedarbejdere har allerede været på kurset, hvor man lærer at spotte stalkere og deres ofre, får viden om, hvordan de kan hjælpe borgerne og ikke mindst viden om, hvilke konsekvenser stalkingen kan have. Nøglemedarbejderne skal så efterfølgende sørge for at forankre og udbrede den nye viden i de forskellige forvaltninger.
- Vi har manglet viden om stalking og hvordan man spotter en borger, der bliver stalket eller stalker andre. Det kan jo have store konsekvenser at blive stalket, og vi har simplelthen vidst alt for lidt om, hvordan vi kan hjælpe de her borgere, fortæller projektkoordinator i Esbjerg Kommune, Sofie Valbjørn, til dknyt.
Positiv respons fra medarbejderne
Kurset varer henholdsvis én og en halv kursusdag, der ligger med tre-fire ugers mellemrum, så medarbejderne kan nå at arbejde og få erfaring med den nye viden i praksis, før kurset færdiggøres, og der kan udveksles erfaringer imellem de forskellige forvaltninger.
Ifølge Sofie Valbjørn har der været rigtig positiv respons fra de medarbejdere, der allerede har været på kurset. Så selvom der allerede er planlagt en ny kursusrække for yderligere 30 medarbejdere på den anden side af sommerferien, kan det være, at det bliver aktuelt med endnu et kursus.
- Der bipper dagligt ind med nye henvendelser fra medarbejdere, som også gerne vil på kurset. Det er helt tydeligt, at medarbejderne rigtig gerne vil blive klogere på det her område, siger hun til dknyt.
Erfaringer skal udbredes til andre kommuner
Udover helt konkret at styrke medarbejderne i Esbjerg Kommunes viden om stalking, er formålet med samarbejdet med Dansk Stalking Center, at der skal udvikles en række handleplaner oog tværfaglige samarbejdsmodeller, så det på sigt bliver muligt at overføre erfaringerne fra Esbjerg til andre kommuner.
Esbjerg fungerer altså som pilot-kommune på projektet og bidrager kun økonomisk til projektet med medarbejdertimer, mens både undervisningen og de undervisningsmaterialer til skoler og gymnasier, der også skal udvikles i forbindelse med projektet, betales med midlerne fra Ligestillingsministeriet.
Kommunen bidrager dog med 15.000 kr. til en række busreklamer i forbindelse med en større informationskampagne om stalking, som bliver iværksat på et senere på året.
Læs mere om 'Tryg i Esbjerg'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.