dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Arbejdsmængden afgørende for byrådspolitikere på førtidspension

KV13 Det er den enkelte kommune, der bestemmer om byrådsmedlemmer kan beholde deres førtidspension

Den seneste tid har der været en del debat om førtidspension i forbindelse med byrådsarbejde. Debatten er opstået efter en spidskandidat fra Enhedslisten, Jan Sørensen, har valgt at trække sit kandidatur af frygt for at miste sin førtidspension, hvis han blev valgt ind i byrådet i Tønder. Siden er det blevet diskuteret frem og tilbage, om reglerne for førtidspension fratager en gruppe af borgere muligheden for at deltage i demokratiet.

Det er op til de enkelte kommuner at vurdere sager om førtidspension og arbejdsevne - det er ikke forbudt at have et lille job ved siden af sin førtidspension. Det afgørende er, om det udførte arbejde demonstrerer en større arbejdsevne end den, man hidtid har vurderet, forklarer chef for Ydelseskontoret under Socialministeriet, Bent Nielsen.

En ny undersøgelse fra KORA og CBS viser, at at den gennemsnitlige byrådspolitiker bruger ca. 20 timer om ugen på sit embede, og hvorvidt det er sammenligneligt med et ordinært job, skal den selvsamme kommune, som man arbejder for som byrådsmedlem, vurdere. Hvis man tjener to gange grundbeløbet af førtidspension, hvilket svarer til 139.296 kr., kan kommunen vurdere, om man skal gøre pensionen hvilende. På den måde sættes førtidspensionen i ro, men man opretholder retten til pension, hvis man mister sin indtægt igen.

Ligeværdighed
I Frederikshavn Kommune har Hanne Bøgsted (DF), der er førtidspensionist, siddet i byrådet i to år. Hun har indtll nu ikke oplevet, at kommunen sætter spørgsmålstegn ved hendes arbejdsevene, nu hvor hun bruger en del timer i byrådet. Hun modtager vederlag for en udvalgspost og som menigt byrådsmedlem, og når derfor ikke op på indtægtsgrænsen, men får blot modregnet sin pension.

Flemming Leer Jakobsen er byrådskandidat for Enhedslisten i Vejle, han har haft en svær depression og er derfor førtidspensionist. Han er ikke bekymret for at miste sin førtidspension, hvis han bliver valgt ind i byrådet og pludselig får en lang arbejdsuge:

- Det handler om, at folk skal behandles som ligeværdige. Hvis kommunen vil revurdere min førtidspension, fordi jeg pludselig bruger en masse timer på byrådsarbejde, vil jeg mene, at det er diskrimination. FN's handicapkonvention er helt klar og den sikrer sådan nogle som mig ret til også at bestride et tillidshverv, selvom jeg ikke kan bestride et almindeligt job, forklarer Flemming Leer Jakobsen.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/arbejdsmaengden-afgoerende-for-byraadspolitikere-paa-foertidspension

GDPR