
FOLKETINGET: De blå partier og Socialdemokraterne er enige om en række udlændingestramninger, som nu skal vedtages i Folketinget. Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efter et møde mandag formiddag i Finansministeriet.
Her lykkes det ikke at indgå en samlet aftale på flygtningeområdet. Derfor lægges hovedparten af forslagene nu ned i folketingssalen, hvor partierne vil stemme for de 21 initiativer, som man er enige om.
Til gengæld bliver Socialdemokraterne og Dansk Folkepartis forslag om flygtningelandsbyer udskudt. Det var årsagen til, at Dansk Folkeparti ikke var klar til at indgå en samlet aftale.
Suverænt strammeste asylpolitik
Inger Støjberg fastholder dog, at der nu kommer markante stramninger i asyl- og udlændingepolitikken:
- Der er enighed om en række punkter, som gør, at vi vil føre den suverænt strammeste asylpolitik i forhold til landene omkring os, siger Inger Støjberg.
Der er blandt andet enighed om, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus må vente tre år på familiesammenføring. Asylansøgere skal også indstille sig på at opholdstilladelserne forkortes fra fem år til to år, og man skal fremover selv betale for sit ophold i asylcentrene, hvis man har midlerne til det.
Samtidig får myndighederne lov til at tage kontanter og værdigenstande fra asylansøgere, så de kan betale for deres ophold i asylcentrene. Samlet set er partierne gået meget langt i forhold til de internationale regler på området, fastslår Inger Støjberg:
- Vi er gået til kanten af konventionerne, og det er korrekt, at der er en procesrisiko i forhold til spørgsmålet om familiesammenføringer, men det er en risiko, jeg er villig til at løbe, siger Inger Støjberg (V).
Skal gælde hurtigt
Hun fastslår samtidigt, at det var regeringens ønske om at bruge tid på at undersøge konsekvenserne af at indføre flygtningelandsbyer, som til sidst skilte parterne fra en samlet aftale:
- Hvordan skal man sørge for undervisning til børnene? Hvad med danskundervisning til de voksne? Hvad med sundhed og tilknytning til arbejdsmarkedet? Alle de ting skal vi have undersøgt først. Det har vi tilbudt at gøre, men det kunne ikke tilfredsstille især Dansk Folkeparti, siger Inger Støjberg.
Hun fastslår, at loven med de 21 stramninger vil komme til at gælde så hurtigt, at de asylansøgere som allerede befinder sig i Danmark skal vente tre år på familiesammenføring, hvis de kun får midlertidig beskyttelsesstatus.
- Det er vigtigt, at vi kommer i gang. Vi må ikke lade denne proces sande til, og derfor lægger vi nu forslaget ned i folketingssalen, siger Støjberg.
Ritzau
Fakta
Lovforslaget vil omfatte følgende elementer:
- Begrænsning af varigheden af opholdstilladelser til flygtninge til to år for flygtninge med konventionsstatus og ét år for flygtninge med beskyttelsesstatus.
- Udskydelse af retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse.
- Skærpelse af adgangen til at opnå permanent opholdstilladelse.
- Stramning af reglerne om inddragelse af flygtninges opholdstilladelse mv.
- Gebyrbetaling, således at der genindføres gebyrer på familiesammenføringsområdet, og der indføres gebyrbetaling for ansøgning om permanent opholdstilladelse fra flygtninge mv.
- Øget egenbetaling for asylansøgeres ophold i Danmark.
- Mulighed for at undersøge, om asylansøgere har medbragte økonomiske midler med henblik på dækning af udgifterne til asylansøgerens underhold.
- Nedsættelse af de økonomiske ydelser til asylansøgere med 10 pct.
- Tilbagerulning af ekstraordinær asylrådgivning.
- Afskaffelse af asylansøgeres mulighed for at blive indkvarteret i selvstændige og særlige boliger uden for centrene mv.
- Genindførelse af 'integrationspotentialekriteriet' ved udvælgelse af kvoteflygtninge.
- Afskaffelse af statens betaling for transport til familiesammenførte til herboende flygtninge.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.