dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Barometeret peger på positiv udvikling

KLUMME Chefkonsulent i Danmarks Statistik, Preben Etwil, giver endnu et overblik over dansk økonomi. Denne gang om de offentlige finanser, ledighedstal, tvangsauktioner, konkurser, overarbejde og hussalg.

Meget tyder på, at der er ved at komme styr på de offentlige finanser. I 2016 var der et offentligt underskud på kun 12,9 mia. kr., hvilket er et fald på 22,7 mia. kr. sammenlignet med underskuddet i 2015. Det lavere underskud kan især henføres til en forøgelse af momsen med 7,3 mia. kr. Derudover er der i 2016 ikke, som i 2015, udgiftsført tab i forbindelse med uretmæssigt refunderet udbytteskat, hvilket isoleret set bidrager med en forbedring af saldoen på 7,9 mia. kr.

Den forbedrede økonomi i det danske samfund slår også igennem på de offentlige overførsler. Udbetalingen af arbejdsløshedsdagpenge faldt med 1,9 mia. kr. eller 10,4 pct., folkepension steg med 3,7 mia. kr. eller 3,1 pct., og efterløn, fleks-ydelse og overgangsydelse faldt med 1,8 mia. kr. eller 11,5 pct. i forhold til 2015.

Det offentlige forbrug er stagneret, om end der stadig er tale om en lille positiv realvækst. Det offentlige forbrug blev opgjort til 525,5 mia. kr. i 2016. Der var hermed tale om en stigning fra 2015 til 2016 på 0,9 pct. i løbende priser (realt 0,6 pct.) mod en stigning på 1,7 pct. i løbende priser (realt 1,2 pct.) fra 2014 til 2015.

Faldende ledighed
Ledigheden har det med fortsat af falde. I april faldt bruttoledigheden med 500 fuldtidspersoner fra 115.400 til 114.900, mens ledighedsprocenten lå uændret på 4,3 pct. i forhold til arbejdsstyrken.

Siden juni 2016 har der været en væsentlig stigning i antallet af personer på integrationsydelse, der visiteres som jobparate, og dermed indgår i bruttoledigheden, medmindre de er midlertidigt fritaget for deres rådighedsforpligtelse. I november, december og januar steg det faktiske antal af bruttoledige på integrationsydelse således med ca. 2.000 fuldtidspersoner pr. måned. Denne stigning er mindsket til ca. 1.000 i februar, ca. 500 i marts og yderligere ca. 500 personer i april.

Færre tvangsauktioner
Oplevelsen af de positive tendenser holdes også oppe af et faldende antal tvangsauktioner. I maj blev der bekendtgjort 189 tvangsauktioner mod 235 måneden før. Det er kun anden gang siden juni 2008, at antallet af månedlige tvangsauktioner har været under 200. På trods af det forholdsvis store fald i de bekendtgjorte tvangsauktioner i maj, er niveauet fortsat stabilt lavt. I tre-måneders perioden marts-maj 2017 var der 682 tvangsauktioner mod 735 i december 2016 - februar 2017.  

Man er endnu ikke helt tilbage på det lave niveau af tvangsauktioner, som man så før den økonomiske krise, der satte ind i 2008. Alligevel er det ni år siden, at antallet var mindre end det er nu.

Konkurser holder niveau
Knapt så optimistisk går det for sig, når der ses på maj måneds konkurser. Man skal dog være opmærksom på, at der her er tale om relativt små tal, og dermed også små krusninger på erhvervsbarometeret. For der var 173 konkurser i maj blandt aktive virksomheder mod 159 i april, og det er 9 pct. flere. Der var 1 pct. færre konkurser i perioden marts-maj end i december-februar. Der er i gennemsnit gået i alt 1.026 fuldtidsjob (job omregnet til fuld tid) tabt hver måned i marts-maj i de virksomheder, som blev ramt af konkurs. Det er 4 pct. flere end i de foregående tre måneder. Aktuelt gik der 1.167 job tabt i maj, hvilket er 38 pct. flere end i april.

Mænd har mere overarbejde - kvinder afspadserer mere
Mænd har mere overarbejde end kvinderne, og de er såmænd også bedre til at få det betalt end kvinderne. Til gengæld er kvinderne bedre til at få afspadseret deres overarbejde.

14 pct. af de beskæftigede med en lønaftale angiver at have overarbejde. Der er lidt flere mænd end kvinder, der angiver at have haft overarbejde. I første kvartal 2017 har 17 pct. af mændene haft overarbejde, mens det samme gælder for 12 pct. af kvinderne. For mændenes vedkommende er det mere end hver tredje, der får betaling for overarbejdet, mens det kun gælder for hver fjerde af kvinderne. Dette viser tal fra den kvartalsvise arbejdskraftundersøgelse.

Blandt dem, der har overarbejde, angiver 36 pct. at have ubetalt overarbejde, mens 32 pct. angiver at få betaling for overarbejdet. 26 pct. forventer at afspadsere overarbejdet, og 6 pct. angiver, at de ikke ved om - eller hvordan timerne vil blive godtgjort.

Ligesom med betalt overarbejde er der også en større andel af mændene end af kvinderne, der har ubetalt overarbejde. 38 pct. af mændene får ikke betaling for overarbejdet, mens der for kvinderne er tale om 33 pct. Samtidig afspadserer kvinderne oftere end mændene overarbejdet. 36 pct. af kvinderne afspadserer overarbejdet, mens det kun er hver femte mand, der angiver at have afspadseret overarbejdet.

Fut under hussalget
Nu ser det ud til, at der igen er kommet godt gang i hussalget.

Fra februar til marts 2017 steg priserne 2,6 pct. for enfamiliehuse, mens de var uændret for ejerlejligheder. Hvis man sammenholder gennemsnittet for perioden januar-marts med de foregående tre måneder, oktober-december, steg priserne 1,0 pct. for enfamiliehuse og 1,8 pct. for ejerlejligheder.

Antallet af ejendomshandler i tre-måneders perioden januar-marts steg med 16,1 pct. for enfamiliehuse og 11,1 pct. for ejerlejligheder sammenlignet med samme periode forrige år. Ser man over de seneste 12 måneder, steg handlen 7,5 pct. for enfamiliehuse og 3,2 pct. for ejerlejligheder i forhold til de foregående 12 måneder.

 

Preben Etwil, Chefkonsulent i Danmarks Statistik.
Udvalgt og kommenteret for 'egen regning'

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/barometeret-peger-pa-positiv-udvikling

GDPR