
Regeringen skærer voldsomt i tilskuddene til de lokale beskæftigelsesråd. I 2011 fik de lokale råd i alt 194 mio. kr. til at hjælpe de svagteste ledige ind på arbejdsmarkedet, mens puljen for 2013 er på i alt 77,3 mio. kr., viser oversigter fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.
Beskæftigelsesrådene støtter eksempelvis projekter, der skal hjælpe borgere med nedsat arbejdsevne i job. Det kan fx være gennem mentorordninger eller virksomhedspraktik.
- Det er en katastrofe for de svageste ledige. Jeg har meget svært ved at se, hvordan vi skal leve op til intentionerne med lovgivningen, siger formand for det lokale beskæftigelsesråd i Mariagerfjord, Finn Cilleborg (S) til dknyt.
Han forklarer, at nedskæringerne i Mariagerfjord har betydet, at kommunen har måttet droppe mentorordninger og forsøg med at udstyre kontanthjælpsmodtagere med knallerter, så de lettere kan komme på arbejde. Forsøg, der ellers beviseligt har hjulpet svage ledige i job.
Han har derfor sammen med resten af arbejdsmarkedsudvalget skrevet et brev til beskæftigelsesministeren og bedt om en forklaring på nedskæringerne. Ifølge KL er flere kommuner bekymrede for de svindende midler, og også Køge og Aarhus har skrevet til ministeren og bedt om en forklaring.
Frygter nedlæggelse
Forklaringen lader dog vente på sig, og fra Beskæftigelsesministeriet lyder det, at besparelserne er del af finanslovsaftalen og blandt andet er brugt til at finansiere uddannelsesaftalen.
I Nordjylland frygter 1. næstformand i det regionale beskæftigelsesråd, der ligeledes er beskåret drastisk, at de svindende tilskud er udtryk for, at rådene er ved at blive nedlagt.
- Det giver os meget begrænsede muligheder for at sætte aktiviteter i gang til gavn for de svageste ledige. Vi har bedt ministeren svare på, om vi kan vente os yderligere besparelser næste år. Hvis ja, så ser det sort ud for både de ledige og for beskæftigelsesrådene, siger Erik H. Andersen fra FOA i Hjørring til DR Nordjylland.
De lokale beskæftigelsesråd nedsættes af kommunalbestyrelsen og har som formål at 'rådgive kommunen og til at samordne og udvikle den lokale forebyggende indsats for personer, der har svært ved at klare sig på arbejdsmarkedet'.
De regionale beskæftigelsesråd nedsættes derimod af Beskæftigelsesministeren og skal 'overvåge og analysere udviklingen på arbejdsmarkedet og medvirke til at sikre resultater og effekter af beskæftigelsesindsatsen'.
(Kilde: Arbejdsmarkedsstyrelsen)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.