
Forestil dig, at hele verden er sort, og du skal over vejen. Du kan høre, at myldretidstrafikken er på sit højeste, men du kan ikke se de biler, der suser forbi dig. Uden de taktfaste bip er du overladt til, at en sød forbigående kan være dine øjne og forklare dig, hvornår der er grønt.
47 pct. af Dansk Blindesamfunds medlemmer er bange for at bevæge sig rundt i trafikken. Det viste en undersøgelse foretaget af foreningen i 2013. Det skyldes blandt andet, at mange kommuner har set sig nødsaget til at slukke for lydsignaler i fodgængerovergangene. Danske kommuner modtager hvert år klager fra borgere, der generes af støj fra lydsignaler ved fodgængerovergange. En af kommunerne er Aalborg Kommune, hvor der blot er lyd i 52 ud af 116 fodgængerovergange.
Blinde efterlyser lyd
En rundspørge foretaget af Kristeligt Dagblad til fem af landets større kommuner viser, at de alle årligt modtager flere henvendelser fra blinde eller svagsynede, som gerne vil have flere lydsignaler. I mange tilfælde bliver deres ønske opfyldt, men nogle gange er kommunerne nødt til at slukke for lyden igen. Det skyldes, at de borgere, der bor lige ved fodgængerovergangene, klager over at være generet af lyden.
Dansk Blindesamfund er ikke i tvivl om, at de manglende lydsignaler i lyskrydsene er et stort problem for foreningens medlemmer. Formand for tilgængelighed og hjælpemidler Jørgen Bak forklarer, at det ikke kun drejer sig om, at der skal sættes flere lydsignaler op i lyskrydsene. Det er også et stort problem, at der ofte bliver slukket for lydsignalerne på grund af naboklager.
- Det er især et problem i de kryds, hvor lydsignalerne bliver skruet ned eller slukket. Man bliver jo stresset, fordi man bliver usikker på, hvornår man kan gå, og hvad man kan, siger han til Kristeligt Dagblad.
Hensyn til blinde fremfor naboer
Formand for trafik- og miljøudvalget i KL, Jørn Pedersen (V), mener, at det hovedsageligt er de blinde, der skal tages hensyn til, når de enkelte forvaltninger i kommunerne skal tage stilling til, om et lydsignal skal slukkes eller tændes.
- Jeg foretrækker, at nogle generes af lydsignaler, fremfor det langt mere frygtelige alternativ: At en blind køres ned, fordi en nabo ikke vil forstyrres, siger han til avisen.
Det er op til den enkelte kommune at tage stilling til, hvornår der skal tages hensyn til naboer, som bliver generet af støj, og hvornår der skal tages hensyn til blindes ønske om lydsignaler i fodgængerovergange.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.