
Diabetikere kan søge om tilskud hos deres kommune om at få dækket den merudgift, som deres diabeteskost udgør. I to principafgørelser har Ankestyrelsen taget stilling til, om udgifter til såkaldte specialvarer (for eksempel kunstige sødemidler) kan medtages i beregningen. Resultatet af afgørelsen er, at udgiften kan medtages, når det drejer sig om børn med diabetes, men at det som udgangspunkt ikke kan lade sig gøre, når det drejer sig om voksne.
Årsagen, til at voksne diabetikere ikke normalt får støtte til merudgifter til specialvarer i forbindelse med deres sukkersyge, er, at diabetikere ikke et helbredsmæssigt behov for at indtage specialvarer. Sker det alligevel, at en borger har krav på støtte til særlige fødevarer og lignende i forbindelse med deres diabetes, er det fordi borgeren ikke ved at supplere med hurtigvirkende insulin har mulighed for at kompensere, når vedkommende får ekstra kulhydrater.
Faktisk er det kun hvis den voksne diabetiker ikke er i stand til at håndtere behandlingen med supplering af hurtigtvirkende insulin, der skal dækkes ekstraomkostninger til specielle fødevarer fra kommunens side.
Men børn må godt
Selvom voksne diabetikere ikke kan få tilskud til specialvarer, kan børn godt. Det skyldes, at børn ikke i samme grad som voksne kan styre madindtag og supplere med hurtigvirkende insulin for at kompensere, når de får ekstra kulhydrater - for eksempel gennem slik.
Samtidigt normaliserer det barnets hverdag at have erstatningsprodukter, så familien kan leve så normalt som muligt på trods af barnets nedsatte funktionsevne.
Både ved børn og voksne gælder det, at det skal kunne sandsynliggøres at patienten rent faktisk gør brug af de specialvarer, de får dækket.
Diabeteskost er den anbefalede kost, som en diabetiker efter de officielle danske diætprincipper for diabetes skal indtage. Ved beregning af merudgifter til diabetikere sammenlignes udgifterne til den anbefalede diabeteskost med den danske gennemsnitskost.
Størrelsen af denne udgift afhænger som udgangspunkt af energibehov og køn, samt om kosten i det konkrete tilfælde skal beregnes med eller uden specialvarer.
Specialvarer er kunstige sødemidler og specialprodukter. Og om en diabetiker har ret til merudgifter til specialvarer er afhængig af, om der er tale om en voksen eller et barn.
Ankestyrelsen behandler cirka 1500 sager årligt om merudgifter til børn og cirka 700 sager om merudgifter til voksne.
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.