dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Borgerrådgiveren løfter pegefingeren over for København

Kommunen har undladt at oplyse en borger om hans ret til ikke at udtale sig i en sag, hvor han var mistænkt for uretmæssigt at modtage en offentlig ydelse
11. OKT 2012 13.39

KØBENHAVN: Borgerrådgiveren har undersøgt Københavns Kommunes sagsbehandling i forbindelse med, at kommunen mistænkte en mand for uretmæssigt at modtage en offentlig ydelse under et ophold uden for Danmark. Kommunen indkaldte manden til et møde med det formål at undersøge bopælsregistreringen. Under mødet undlod kommunen fejlagtigt at vejlede manden om, at han havde ret til ikke at udtale sig, hvilket følger af reglen i tvangsindgrebslovens § 10.

Ved konkret mistanke om, at der er begået en lovovertrædelse, som kan medføre straf, er kommunen efter reglen forpligtet til at vejlede om, at man ikke har pligt til at give oplysninger, som kan have betydning for bedømmelsen af den formodede lovovertrædelse (hvilket vil sige et forbud imod, at borgere tvinges til at kaste skyld på – eller inkriminere – sig selv).

Borgerrådgiveren har fundet den manglende vejledning kritisabel, da manden derved blev stillet dårligere end lovgivningen tilsikrer.

Borgerrådgiveren har henstillet til, at Københavns Borgerservice, Den Fælles Kontrolgruppe fremadrettet inddrager reglen i sin sagsbehandling.

Manden blev heller ikke forud for mødet orienteret om, hvad mødet nærmere skulle dreje sig om, eller hvilke oplysninger kommunen var i besiddelse af. Kommunen handlede herved i strid med god forvaltningsskik.

Kommunen burde endelig forud for mødet have overvejet, om manden skulle have besked om, at der blev indsamlet oplysninger om ham. Denne overvejelse fandt ikke sted.

Persondatalovens særlige regler om oplysningspligt i §§ 28-30 betyder at borgerne har ret til at modtage besked fra myndigheder om, at der indsamles oplysninger om dem – også fra dem selv. Myndigheden kan undlade at oplyse borgeren om det, men det kræver en konkret vurdering af bl.a. hensynet til det offentliges interesser. En sådan afvejning bør fremgå af sagens dokumentation.

lcl


 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/borgerraadgiveren-loefter-pegefingeren-over-for-koebenhavn

GDPR