
FREDERIKSHAVN: En aktuel afskedigelse af 12 socialpædagoger fra tre forskellige steder i familieafdelingen er en del af en større handleplan, som politikerne i økonomiudvalget og børn- og ungeudvalget i Frederikshavn Kommune vedtog i sidste uge.
- Jeg er dybt rystet over, at Frederikshavn Kommune kan finde på at opføre sig så uetisk. Det er en uanstændig måde at behandle sine medarbejdere på, siger Kathja Ryom i en pressemeddelelse. Hun er fællestillidsrepræsentant for socialpædagogerne i Frederikshavn Kommune.
Hun mener, at medarbejderne allerede i dag er presset til det yderste og løber stærkt for at nå deres arbejde.
- Mange føler sig udbrændte og stressede af deres arbejde, og takken fra kommunen er så, at de bare kan få en fyreseddel, fordi de angiveligt ikke har de rette kompetencer. Det er simpelthen ikke i orden, siger Kathja Ryom.
Hun pointerer, at det i høj grad er kommunens eget ansvar, hvis medarbejderne ikke løbende er blevet opkvalificeret til at have de kompetencer, der nu er brug for. I stedet for at fyre de 12 socialpædagoger bør kommunen stå ved sit ansvar og gøre en indsats for at opkvalificere de nuværende medarbejdere til de kommende opgaver, mener Kathja Ryom.
Hun medgiver, at det er svært at efter-videreuddanne de 12 fyrede nu, men det er kommunens skyld, at det ikke er sket i tide:
- De fyrede socialpædagoger har i lang tid, ja i flere år forsøgt at få kommunen til at forstå, at der var et stort behov for opkvalificering, men det har de ikke forstået i kommunen.
Gør det ordentligt
Formanden for Socialpædagogerne Nordjylland, Peter Kristensen, håber, at politikerne kan indse, at det er en meget uordentlig måde at behandle deres medarbejdere på.
- Jeg appellerer til, at politikerne i Frederikshavn tager den nødvendige tid til at få lavet en ordentlig proces, hvor de nuværende medarbejdere kan blive opkvalificeret i stedet for bare at blive fyret og erstattet af nogle nye medarbejdere, siger Peter Kristensen
Efteruddannelse tager to et halvt år
Borgmester Birgit S. Hansen (S), understreger, at familieområdet er et svært område, og kommunen er i færd med at omlægge indsatser. Indsatser, som både børn- og ungeudvalget og økonomiudvalget er enige i.
- Der er brug for andre kompetencer, og derfor skal vi af med nogle medarbejdere. Vi har brug for folk med viden om AKT (adfærd, kontakt og trivsel) og misbrugskonsulenter. De skal ind her og nu. Ja, vi har ikke været ude i tide, det indrømmer jeg.
Hun pointerer, at der er mange omstillinger i en kommune, men hun kan sagtens forstå Socialpædagogernes Landsforbund, der taler for at omskole og videreuddanne.
- Men det tager altså to et halvt år at videreuddanne til de kompetencer, vi har skal bruge her og nu. Vi skal som ansvarlig kommune agere, være ansvarlige, og samtidig er vi ved at genoprette vores økonomi, hvor vi var den kommune med mindst likviditet for får år siden, siger Birgit S. Hansen.
Langt sejt træk og specialindsats
Borgmesteren understreger, at med sloganet 'Den der har selv, skal selv' har kommunen stor succes på ældreområdet, men det kan de ikke gøre på familieområdet.
- Her er det et langt sejt træk og specialindsats, der skal til. Vi skal i gang her og nu, og de første nyansættelser er så hurtigt som muligt, siger hun.
Hun pointerer, at de behandler de fyrede ordentligt:
- Her behandler vi vore folk ordentligt, og i forhold til vores tillidsmandssystem, har vi gjort det rigtigt i forhold til de fyrede socialpædagoger. Generelt gør socialpædagoger det rigtig godt her, men i forhold til denne indsats kræver det specialviden og én til én indsats, siger Birgit S. Hansen.
Sager og indberetninger stiger
Det handler også om, at man i kommunerne skal være skarpe på de kompetencer, der skal til.
- Vi kører jo stramme budgetter, samtidig med at vi skal præstere, så vi videreuddanner folk hele tiden, når der skal specialviden til. Det vigtige for os i denne sag er, at der skal gøres noget nu. Vi har ikke udvist rettidig omhu, men vi er altså nødt til at erstatte nogle kompetencer med andre, siger Birgit S. Hansen.
Hun fortæller, at de kan se på sagerne og indberetningerne, som kommunen får flere og flere af, at de skal agere på det, fordi mængden stiger markant.
- Vi skal derfor ind tidligere i disse sager, og vi har da også afsat 34 mio. kr. de næste fire år.
Hun understreger, at de 12 fyrede socialpædagoger får et samtalebevis, som giver dem ret til ledige stillinger i kommunen.
- Vi har 5.000 ansatte i kommunen, og vi har spurgt alle centerchefer, om de har brug for én af socialpædagogerne. Vi passer på dem, sådan gør vi her, og vi har prøvet det tidligere med skolerne, hvor alle stort set kom i arbejde hurtigt igen, siger Birgit S. Hansen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.