
En række retssager mod blandt andre Esbjerg og Slagelse kommuner, der er tiltalt for at have svigtet deres tilsynspligt og ansvar ved ikke at reagere på underretning om overgreb og misbrug, får nu KL til at foreslå en offerfond. Børns Vilkår hilser forslaget velkoment, men finder det også 'for letkøbt'.
Offerfonden skal give ofre for overgreb mulighed for at få økonomisk erstatning, anerkendelse og ikke mindst spare ofrene for en lang og pinefund retssag, der ofte vil kræve, at offentligheden får indsigt i mange detajler, lyder det fra forslagets idémand, formanden for KL's social og sundhedsudvalg, Odsherred-borgmester Thomas Adelskov (S).
- Vi vil i KL gerne være med til at lave en offerfond, der giver mulighed for, at ofre for overgreb kan få erstatning og en anerkendelse af, at her er sket noget, som ikke burde være sket, siger han til dknyt.
Han nævner både ofre for seksuelle overgreb, som i tilfældet med sagerne fra fx Esbjerg og Slagelse, men også historien om Godhavns-drengene som eksempler på ofre, hvor samfundet har et ansvar for det, der skete, og som skal kunne søge erstatning i fonden.
Børns Vilkår: Retssagerne har en præventiv effekt
Står det til Thomas Adelskov skal det således ikke kun være en fond, der tager sig af aktuelle sager, men også sager, der ifølge strafferetslige principper kan være forældet. Med Thomas Adelskovs ord skal det helt overordnet være en fond, der kan anerkende, at 'der i samfundet nogle gange, nogle steder og i nogle sager, er blevet svigtet nogle børn, som dermed er gået hen og blevet ofre', forklarer han til dknyt.
Hos Børn Vilkår hilser juridisk seniorrådgiver, Ingrid Hartelius Dall, KL's initiativ velkomment, men set fra organisationens synspunkt er det ikke hensigtsmæssigt at blande ældre sager som fx sagen om Godhavns-drengene sammen med nyere og eventuelt kommende sager om mangelfuld sagsbehandling i kommunerne.
- Vi er helt enige i, at retssagerne i mange sammenhænge er uhensigtsmæssige for det enkelte barn, der i mange tilfælde i forvejen har det svært på grund af deres baggrund, forklarer Ingrid Hartelius Dall til dknyt.
- Men når det er sagt, tænker vi, at det, at man som selvstændig kommune bliver stillet til ansvar for den sagsbehandling, man har givet børnene og dermed har behandlet sager på, har en præventiv effekt. Der ikke er nogen kommuner, der har lyst til at signalere, at de ikke tager de her sager alvorligt, uddyber hun.
KL: Vigtigst, at vi bliver enige om en fond
Børn Vilkår har i stedet foreslået et erstatningsnævn, hvor det ligesom i en retssag vil være en individuel bedømmelse af den enkelte kommunes ageren, der kan kan udløse en økonomisk kompensation, som skal udbetales af den pågældende kommune.
- Med en offerfond risikerer man, at alle kommuner propper nogle penge ind i en fond, der udbetaler erstatning til børn og unge, som man finder, har været udsat for dårlig sagsbehandling. Og så er der jo ikke en klagesagsbehandling i forhold til den enkelte kommune. Vi synes, at den enkelte kommune skal hæfte økonomisk for den sagsbehandling, som kommunen har lagt for dagen, siger den juridiske seniorkonsulent i Børns Vilkår.
Thomas Adelskov fortæller til dknyt, at man i KL ikke har taget stilling til, hvordan fonden skal administreres eller hvor pengene skal komme fra, men at det vigtigste er, at man her og nu bliver enige om at oprette en fond, så ofrene lettere kan få oprejsning og erstatning.
Absurd at bruge penge på retssager
Foruden hensynet til ofrene kalder Thomas Adelskov det for 'absurd', at der i kommunerne bliver brugt penge på retsmøder, advokattimer og så videre. Penge, der udgør forholdsvis store summer i sammenligning med den erstatning, der som resultat af retssagerne kan ende med at blive udbetalt til ofrene.
- I kommunerne er vi jo i den situation, at selvom vi måtte sidde og synes, at her er faktisk et forhold, som ikke er i orden, og her burde der være handlet anderledes, så har vi ikke lovhjemmel til i dag at kunne indgå et forlig og dermed udbetale erstatninger til ofre.
Begge parter er med andre ord enige om at den konstruktion, der er i dag, hvor sagerne skal for retten for at ofrene kan få kompensation, ikke er hensigtsmæssig og bør nytænkes.
Hos Børn Vilkår glæder man sig over, at KL tager problemstillingen alvorligt, men for organisationen er offerfonden simpelthen 'for letkøbt i forhold til at kommunen tager et særskilt ansvar', siger Ingrid Hartelius Dall.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.