
Politiet var massivt til stede - og tungt bevæbnet - da en mand i september skød to mænd i fogedretten i København med et oversavet jagtgevær, som han havde bragt med ind til retssagen. Der blev affyret seks skud. Hurtigt efter skudepisoden blev den bevæbnede mand anholdt, og den ene af de to mænd – en advokat - blev dræbt. Det får nu byretter over hele landet til at øge sikkerheden.
I Københavns Byret, hvor skyderiet skete, har man etableret ekstra flugtveje.
- Generelt vil vi jo helst ikke sige, hvad vi gør. Men vi har taget vores sikkerhedsprocedure op til overvejelse og justeret på nogle punkter. Det ville være uansvarligt, hvis man ikke tog en hændelse som den (skyderiet i september, red.) til efterretning, siger administrationschef Michael Villemoes Larsen.
Videoovervågning og flere patruljer
Også i Aalborg, har man taget konsekvensen af skyderiet og sikret byretten, skriver Jyllands-Posten.
- Vi har fokuseret på de kortsigtede forbedringer i første omgang, siger retspræsident Christian Lundblad fra Retten i Aalborg.
Det betyder, at retten blandt andet har installeret videoovervågning og øget antallet af patruljer, som rettens betjente foretager i bygningen. Af sikkerhedsmæssige årsager ønsker Christian Lundblad ikke at gå i yderligere detaljer om de nye sikkerhedstiltag.
'Vi har revideret sikkerheden'
Samme forbehold som i Aalborg tager flere andre byretter, som Jyllands-Posten har talt med. De fleste bekræfter dog, at de har ‘revideret' sikkerheden.
I Odense betyder det, at der arbejdes på at forbedre flugtvejene, mens Retten i Horsens har indkøbt flere alarmer. I Helsingør er der købt ni ekstra overvågningskameraer, hvor der tidligere kun var ét.
Domstolsstyrelsen, der administrerer de danske domstole, oplyser, at man lige nu diskuterer eventuelle tiltag, som skal gælde for alle landets 24 byretter, med Justitsministeriet.
Findes i Sverige
Det kan kun vække glæde hos Dommerfuldmægtigforeningen, der repræsenterer de ansatte ved Danmarks domstole. Her bad man allerede for to år siden om en forbedret sikkerhed ved de danske domstole. Det fortalte Nina Palesa Bonde i september til DR København.
Hun fortalte dengang, at man, som sagerne har stået hidtil, kun har fokuseret på sikkerhed i højprofilerede sager, der har involveret bandemedlemmer eller sager om narkotika. Og altså ikke ved f.eks. fogedsager.
Hos vores svenske naboer indførte flere domstole, for godt to år siden, faste sikkerhedskontroller ved indgangene til retsbygningerne. Der er i øjeblikket tale om otte svenske domstole.
Her er sikkerhedskontrollen på linje med, hvad man oplever i en lufthavn. Det vil sige, at alle besøgende i retten skal gå igennem en metaldetektor, og derudover tjekker vagter tasker og poser for mistænkeligt indhold. Ved to af domstolene er der desuden røntgentjek.
- De faste sikkerhedskontroller har medført mere tryghed, sagde Carina Brzezinska, som er vicechef for sikkerhed ved Domstolsverket, der er den svenske pendant til Domstolsstyrelsen i september til TV2 Nyhederne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.