
Selvom stadigt flere kommuner har oprettet særlige palliative afdelinger på kommunens plejecentre, hvor dødeligt syge kan få en specialiseret lindring, så kniber det med den rette bemanding om natten. Det viser en undersøgelse fra Videncenter for Rehabilitering og Palliation, skriver Kristeligt Dagblad.
Kun to af de 40 kommunale plejecentre, der har oprettet et særligt palliativt afsnit, har en læge på vagt om natten, og 30 pct. af plejecentrene har heller ikke sygeplejersker på arbejde i nattetimerne. I stedet varetages plejen af for eksempel social- og sundhedsassistenter:
- Der mangler læger på de særlige palliative tilbud på plejecentrene. Kun to af 40 steder har en læge ansat. Og når der samtidig heller ikke er døgnbemanding af sygeplejersker alle steder, så kan der opstå farlige situationer. I mange kommuner har man ladet opgaven glide til social- og sundhedsassistenter, men så er patienterne i risiko for ikke at blive plejet og behandlet tilstrækkeligt, siger Jorit Tellervo, sygeplejerske og projektleder i Videncenter for Rehabilitering og Palliation, der står bag undersøgelsen.
Utilstrækkelig behandling
Der kan for eksempel opstå en farlig situation, hvis en patient får åndenød, og personalet ikke er tilstrækkeligt uddannet til at håndtere det. Jorit Tellervo kalder det 'utrygt' og siger, at de syge får en bedre pleje i deres eget hjem, selvom tanken netop er, at de mest syge skal følges mest tæt på for eksempel et plejecenter:
- Manglen på det rette fagpersonale gør, at de ikke får den pleje, de ville have fået i deres eget hjem, hvor der kommer en hjemmesygeplejerske, og man kan få kontakt til det specialiserede palliative team på sygehuset. Hvis du bliver så syg, at du ikke kan være i dit eget hjem, får du et dårligere tilbud. Det er et paradoks og meget, meget utrygt.
Det er dog ikke kun hjemme, at man tilsyneladende kan få et bedre palliativt tilbud, men også i det øvrige behandlingssystem, og det undrer Jorit Tellervo:
- Personalesammensætningen på de særlige palliative tilbud på plejecentrene er meget anderledes end på et specialiseret niveau, som et hospice eller en palliativ afdeling på et sygehus. Det burde ellers være kommunernes bedste palliative tilbud. Men det kniber med fagligheden, fordi der ikke er en læge og sygeplejerske hele døgnet, siger hun til Kristeligt Dagblad.
Marlene Spielmann, chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse siger, at der er mangel på fagpersonale, der kan løfte den palliative indsats, både på de plejecentre, som har oprettet et palliativt tilbud og på dem, der ikke har.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.