dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Flere børn i mistrivsel og i udsatte positioner kan mærkes helt ned på institutions- og stueniveau.
Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Daginstitutionsledere melder om flere børn i mistrivsel

Ny undersøgelse viser også markante forskelle på, hvornår daginstitutioner vurderer, at et barn er i en udsat position.
14. MAJ 2024 8.50

Ja, der er sket en stigning i antallet af børn med komplekse udfordringer.

Ja, der er kommet flere børn i udsatte positioner.

Og ja, der er sket en stigning i antallet af børn i mistrivsel.

Sådan siger mange daginstitutionsledere til Danmarks Evalueringsinstitut (Eva) i en ny undersøgelse af daginstitutionernes arbejde med børn i udsatte positioner.

Daginstitutionslederne angiver, at antallet af børn, der er i fare for at stå uden for børnefællesskabet, er stigende. 85 pct. af lederne oplever, at de har flere børn med komplekse udfordringer, mens 80 pct. oplever flere børn i udsatte positioner – og 71 pct. oplever, at der er flere børn i mistrivsel i deres daginstitution i dag, end når de sammenligner med fem år tilbage.

Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse, som 476 daginstitutionsledere har besvaret. Spørgeskemaet er sendt ud til en tilfældigt udtrukket, repræsentativ stikprøve på 1.300 daginstitutionsledere, hvilket giver en svarprocent på 37.

Mistrivsel på stueniveau

Ifølge chefkonsulent Hanna Bjørnøy Sommersel, der står i spidsen for projektgruppen bag undersøgelsen, er resultaterne særligt interessante, fordi de stammer fra de ledere og det pædagogiske personale, der hver dag er helt tæt på børnene:

- Resultaterne viser, at den voksende udsathed og mistrivsel, der er så stor opmærksomhed på politisk og i medierne, er synlig helt ned på stuerne i vuggestuer og børnehaver, siger hun.

Der kan være mange årsager til, at et barn har komplekse udfordringer eller opleves som udsat eller i mistrivsel i daginstitutionen. Hanna Bjørnøy Sommersel peger fx på, at stigende mistrivsel og udsathed ikke nødvendigvis opfanges ved at se på andelen af børn med adfærdsforstyrrelser eller fysiske funktionsnedsættelser.

I 71 pct. af de undersøgte daginstitutioner er under 1 pct. af børnegruppen diagnosticeret med adfærdsforstyrrelser, mens 49 pct. af daginstitutionerne har under 1 pct. børn med fysiske funktionsnedsættelser.

Hvornår er et barn i en udsat position?

Nogle børn har større risiko for at komme i en udsat position end andre, fx hvis de har adfærdsforstyrrelser, sprogvanskeligheder eller belastende forhold i familien. Undersøgelsen viser, at børnegruppens andel af børn i risiko for udsathed har betydning for, hvornår en daginstitution vurderer, at et barn er i en udsat position, forklarer Hanna Bjørnøy Sommersel.

- I daginstitutioner med få børn i risiko for at komme i en udsat position skal der ofte mindre til, før det vurderes, at et barn er i en udsat position. Fx kan overgangen mellem vuggestue og børnehave eller en periode med manglende søvn betyde, at barnet har svært ved at deltage i børnefællesskabet, og derfor vurderes som udsat. I daginstitutioner med mange børn i risiko for udsathed skal der ofte mere til, før et barn vurderes som udsat og får ekstra hjælp og støtte, siger hun.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/daginstitutionsledere-melder-om-flere-boern-i-mistrivsel

GDPR