dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Integrationsminister Inger Støjberg (V) medgav i et samråd en vis tvivl om reglerne. Nu er der udsendt en ny vejledning til kommunerne. (Foto: Niels Hougaard, Polfoto)

Danskere på integrations-ydelse: Sagerne bør gå om

Ny vejledning fra Integrationsministeriet om statsborgere på lav integrationsydelse efter et år i et andet EU/EØS-land

Kommunerne bør genoptage en stor del af cirka 1.100 sager om danske statsborgere på integrationsydelse, skriver Integrationsministeriet ifølge Avisen.dk i et orienteringsbrev til kommuner og jobcentre. Orienteringsbrevet handler om de sager, hvor borgerne er sat på den lave integrationsydelse, fordi de har været i et andet EU/EØS-land i over et år ud af de sidste otte år.

En gennemgang af sagerne kan betyde, at et stort antal personer skal have efterbetalt beløb på op til 10-20.000 kr. for hele den periode, de har været på integrationsydelse. Siden 1. juli i år er danske statsborgere blevet sat på den lavere integrationsydelse i stedet for kontanthjælp, hvis de ikke har boet i Danmark i mere end syv ud af de seneste otte år.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) erkendte i forbindelse med et samråd i slutningen af oktober, at der var tvivl om de danske statsborgere kunne sættes ned på integrationsydelse på grund af ophold i andre EU-lande. I den nye vejledning til kommunerne vurderer Integrationsministeriet, at kommunerne 'snarest muligt bør træffe en ny afgørelser' og betale tilbage i sager, hvor danske statsborger er på integrationsydelse, fordi de har opholdt sig i et andet EU/EØS-land, skriver Avisen.dk.

Konkret individuelt skøn
Kommunerne bør desuden forsøge at finde borgere i samme situation, der blot ikke længere er på integrationsydelse. De borgere vil også have ret til efterbetaling.

Ministeriet skriver samtidig i brevet til kommunerne, at danskere, der vender tilbage fra et andet EU-land uden at kunne arbejde, skal have et konkret individuelt skøn af deres tilknytning til Danmark. Det er ikke nok alene at se på, om de har været væk et år ud af de sidste otte.

Ifølge den seks sider lange vejledning fra ministeriet, skal sagsbehandlerne i kommunerne blandt andet se på, hvor længe borgeren har været i Danmark sammenlignet med andre lande, om man har ejet bolig i Danmark og hvor meget, man har arbejdet i landet. Desuden tæller nær familie i Danmark og grundskole og anden uddannelse i Danmark også med i vurderingen.

Den nye vejledning til kommunerne er en konsekvens af en ældre dom fra EU-Domstolen i en sag om tysk lovgivning. Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra Inger Støjberg (V).

mk

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/danskere-pa-integrations-ydelse-sagerne-bor-ga-om

GDPR