
Fortrolige personoplysninger fra cirka 180.000 børn og unge er de seneste tre år blevet indsamlet i strid med loven af landets kommuner, skriver Politiken. Det gælder den årlige såkaldte Ungeprofilundersøgelse, hvor unge og børn ned til 12 år spørgsmål om deres seksuelle aktiviteter, handicap, omgang med alkohol og stoffer, vold i hjemmet og kriminalitet.
Trods løfte om anonymitetet er undersøgelsen tilrettelagt, så man kan spore svarene tilbage til den enkelte barn, og det møder bred kritik. I foreningen Skole og Forældre tror formand Mette With Hagensen, at mange forældre vil fravælge, at deres børn deltager i undersøgelser. Man mister tilliden, når det gang på gang kommer frem, at man ikke kan stole på de her undersøgelser, siger hun til Ritzau.
I Børns Vilkår mener seniorkonsulent Bente Boserup, at det er dybt kritisabelt at behandle børn på den måde:
- Vi ved fra børnetelefonen, at børn går meget op i, om de kan være anonyme, når de skal svare på personlige spørgsmål, siger hun, og i Rådet for Digital Sikkerhed kalder formand Henning Mortensen det 'meget kritisabelt, at man indsamler oplysninger under én forudsætning, og at det så viser sig, at den forudsætning ikke holder'.
44 kommuner har gennemført undersøgelsen i 2017. Elever ned til 7. klasse har blandt andet svaret på, om de har dyrket sex, røget hash, stjålet biler eller er med i en bande.
Forældre, børn og unge er blevet informeret af kommunerne om, at 'alle elever er sikret fuld anonymitet i undersøgelsen, og det er således ikke muligt at spore den enkelte elevs besvarelse'. Men det er det.
Komiteen for Sundhedsoplysning står bag skolesundhed.dk, der har lavet undersøgelsen, og her erkender projektleder Mette Laub Petersen over for Politiken den manglende anonymitet, og at man 'ikke har gennemført undersøgelsen efter gældende lovgivning'. Skolesundhed.dk har ikke søgt juridisk bistand til undersøgelsen, men selv fejlfortolket reglerne. Der er nu lukket for al adgang til systemet, og alle rapporter, som kommuner har trukket ud, skal slettes.
Ritzau+mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.