dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Mauricio Bustamante, Polfoto.

Derfor dør stofmisbrugerne

En ny undersøgelse har givet ny indsigt i, hvorfor der dør flere stofmisbrugere i Danmark end mange andre europæiske lande
8. OKT 2014 10.03

Danmark er blandt de lande i Europa, hvor flest stofmisbrugere hvert år mister livet. En ny undersøgelse giver en række svar på, hvorfor så mange stofmisbrugere dør herhjemme, og hvad man kan gøre for at forebygge dødsfaldene.

805 stofmisbrugere døde af en forgiftning i perioden 2008-2011 i Danmark. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse offentliggør i dag. Heraf døde 230 i en af landets tre største kommuner, København, Aarhus og Odense.

Ud af de 230 havde 226 misbrugere været i kontakt med det offentlige behandlingssystem, og heraf var 118 indskrevet på et misbrugscenter, hvor hovedparten var i substitutionsbehandling - dvs. lægelig behandling med afhængighedsskabende medicin, for eksempel metadon.

Netop fordi så stor en andel af misbrugerne døde i de tre kommuner, indgår de i undersøgelsen, der er udarbejdet af et norsk forskningsinstitut. Arbejdet er stærkt inspireret af det arbejde, som instituttet udførte i Oslo i 2006-2008 med at kortlægge narkomaner, og er her tilpasset en dansk kontekst.

Indsats på tværs af kommunegrænser
Men det er ikke nok kun at lave en indsats i de store kommuner, for undersøgelsen viser også, at selvom ca. halvdelen af stofmisbrugerne dør i eget hjem, bor mange i andre kommuner, end hvor de dør. Derfor anbefales det i undersøgelsen, at kommunerne tilbyder en opsøgende indsats i hjemmet, og at de styrker samarbejdet på tværs af kommunegrænserne.

Og sundhedsministeren er parat til at tage en politisk drøftelse af de anbefalinger, der foreslås i undersøgelsen:

- Vi har taget mange vigtige skridt for at forebygge dødsfald blandt stofmisbrugere de senere år. Stofindtagelsesrummene, der nu findes i både København, Aarhus og Odense, er et af dem. Men vi kan gøre endnu mere, og den her undersøgelse peger på en række initiativer, som det kan være værd at arbejde videre med, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Allerede i kontakt med systemet
Undersøgelsen giver værdifuld viden, som kan bruges til at forebygge dødsfald blandt stofmisbrugere. Og den peger også på en række initiativer, der kan styrke misbrugsbehandlingen og reducere antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere.

Af undersøgelsen fremgår det bl.a., at stort set alle de forgiftede stofmisbrugere har haft kontakt til det offentlige behandlingssystem samme år, de døde. Og at en del af forgiftningsdødsfaldene skyldtes, at stofmisbrugerne blev behandlet med metadondoser, der er højere end de anbefalede doser, samtidigt med at misbrugerne ofte også havde indtaget anden medicin.

Substitutionsbehandling er en uundværlig del af det samlede behandlingstilbud, men indebærer altså også en risiko for tidlig død.

På den baggrund anbefales det i undersøgelsen, at man øger kvaliteten i substitutionsbehandlingen og i videre omfang erstatter metadon med lægemidlet buprenorphin med naloxon.

Det anbefales også, at lægerne skal være mere restriktive, når de ordinerer medicin som led i misbrugsbehandlingen, særligt hvis de udskriver benzodiazepiner, og at man i højere grad på misbrugscentrene overvåger, at stofmisbrugerne tager deres medicin. Det gælder ikke mindst, hvis misbrugerne får metadondoser, der er højere end de anbefalede.


I 2013 afsatte regeringen og Enhedslisten 2 mio. kr. til undersøgelsen, der skal give kommunerne mere viden om, hvordan de kan forebygge dødsfald blandt stofmisbrugere.

Det norske forskningsinstitut 'Senter for Rus- og Avhengighedsforskning' (SERAF) har gennemført undersøgelsen i samarbejde med København, Aarhus og Odense Kommuner.

Alle narkotikadødsfald i de tre kommuner i perioden 2008-2011 er blevet gennemgået med henblik på at øge kendskabet til de faktorer, som fører til dødsfaldene.

Læs den fulde rapport her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/derfor-doer-stofmisbrugerne

GDPR